Komunalno društvo Kozala desetu godinu zaredom pridružuje se programu povodom obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe koji se u Rijeci obilježava od 14. do 31. svibnja, a tim je povodom na postamentima na Korzu postavljena prigodna izložba.

Manifestacija je ove godine posvećena temi održivosti okoliša i klimatskim promjenama, a s obzirom na to, KD Kozala odlučilo je građane pobliže upoznati s hortikulturnom raznolikosti riječkih groblja s posebnim naglaskom na najveće riječko groblje, Gradsko groblje Drenova. Upravo o tome govori i izložba postavljena na Korzu, a zainteresirani građani će imati priliku saznati i više ako se priključe besplatnoj edukativnoj vođenoj šetnji po groblju Kozala koja će se održati u ponedjeljak, 27. svibnja s početkom u 18 sati.

Kako je istaknula direktorica KD Kozala Nives Torbarina, tema na europskoj razini ove je godine nešto drugačija nego ranijih godina pa je tako nakon poznatih osoba koje su svoje posljednje počivalište pronašle na našim grobljima i poznatih umjetnika koji su izrađivali grobove i kipove na grobljima, na red došla i tema hortikulture u okviru klimatskih promjena koje na nju utječu.

„Klimatske promjene u velikoj mjeri utječu na prirodu, a to se odražava općenito i na našu hortikulturu. Vidljive su promjene, primjerice neke vrste koje su godinama rasle na našim grobljima, sada vidimo da odumiru. Groblje na Drenovi najveće je i najbogatije od svih naših groblja, pa je time i hortikultura najbogatija. Vodimo brigu o više od 1000 različitih biljaka i 100-ak stablašica, tako da možemo reći da se radi o svojevremenom parku u koje se groblje uklopilo“, istaknula je Torbarina.

Program već spomenute vođenje šetnje po groblju Drenova svojim će glazbenim nastupom upotpuniti i učenici Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov. Također, u suradnji s Društvom naša djeca Rijeka 28. svibnja bit će održana i organizirana šetnja grobljem za učenike osnovnih i srednjih škola.

Tjedan upoznavanja groblja Europe je manifestacija kojom svake godine krajem svibnja, značajna groblja u brojnim gradovima Europe organiziraju izložbe, koncerte, obilaske uz stručno vodstvo, radionice te druge zanimljive aktivnosti.

KD Kozala d.o.o. manifestaciju provodi od 2015. godine te brojnim aktivnostima javnosti nastoji približiti i ukazati na baštinu kojom riječka groblja obiluju. Tjedan upoznavanja groblja Europe jedinstvena prilika da se građani upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antopologijskim djelima koja kriju groblja.