Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj, ekologiju i europske projekte Grada Rijeke  u suradnji s Domom mladih Rijeka u okviru programskih aktivnosti programa RInovatoRI organizira edukaciju za voditelje programa.

RInovatoRI su edukativni i kreativni program za stjecanje i razvoj poduzetničkih vještina namijenjen djeci viših razreda riječkih osnovnih škola. Program je pokrenut i sufinanciran od strane Grada Rijeke još 2008. godine, a provodi ga gradska ustanova Dom mladih. U cilju da program učinimo dostupnijim našim učenicima te osiguramo preduvjete za njegovu provedbu na drugim lokacijama (u prostoru osnovnih škola) pokrenuli smo razvoj i izradu kurikuluma, prema kojem u ovom periodu krećemo s edukacijama za voditelje programa.

RInovatoRI se bave širokim rasponom tema koje su vezane za suvremeno poduzetništvo, održivost i razvoj, moderne tehnologije i digitalne alate, a posebna se pažnja poklanja terenskim i praktičnim iskustvima koje polaznici stječu izravno od stručnjaka ili putem organiziranih izleta i studijskih posjeta.

Edukacija će se održati od 3. do 5. travnja 2024. u prostorijama RiHuba, Ivana Grohovca 1/a, u terminu od 9 do 13 sati, a namijenjena je učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima osnovnih škola čiji je osnivač Grad Rijeka, neovisno o njihovom stručnom polju.

Edukacija učitelja doprinijet će njihovom  razvoju i usavršavanju projektnog pristupa učenju i poučavanju te primjenu inovativnih metoda rada poput storytellinga, design thinking metode, istraživačkog i suradničkog učenja. Istovremeno, učitelji će unaprijediti svoje IKT vještine te ih koristiti u razvoju svojih budućih projektnih aktivnosti. Naučit će kako pomoću planiranih  aktivnosti  motivirati učenike da razviju kreativan pristup u rješavanju problema te primijeniti  tehnike i metode za generiranje ideja istovremeno razvijajući poduzetničke kompetencije. Na radionicama će naglasak biti na interakciji, učitelji će biti stavljeni u poziciju učenika kako bi iskusili proces razvoja poduzetničke ideje, a ne bili samo  promatrači ili slušatelji.

Edukacija  RInovatoRI provest će se kroz tri radionice po četiri sata, a teme radionica nose nazive prema domenama kurikuluma:

  • Promišljati (Radionica: Uoči problem i pretvori ga u poslovnu priliku)
  • Planirati i rješavati (Radionica: Planiraj, istraži, izradi i doradi svoju poslovnu ideju
  • Djelovati i predstaviti (Radionica: Razvij svoju poduzetničku ideju za rješavanje uočenog problema te ju vrednuj i predstavi pomoću IKT-e)

Sudjelovanje na edukacijama je besplatno, a broj polaznika je ograničen.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/FdUNW47FM5ApnJqy6

Prijave se primaju do 27. ožujka 2024. godine.

Dodatne informacije su dostupne na rinovatori@rijeka.hr, projekti@dom-mladih.hr i na broj telefona: 095 451 62 47.