Ususret Europskom tjednu mladih Grad Rijeka u utorak, 4. svibnja u 12 sati održava online predavanje i rasprava o mentalnom zdravlju mladih „Naša budućnost je u našim rukama“.

Europski tjedan mladih održava se svake dvije godine, a ove godine to je kraj svibnja. Ovogodišnja tema Europskog tjedna mladih je Naša budućnost je u našim rukama.

Uoči Europskog tjedna mladih u Rijeci će se održati online događaj „Naša budućnost je u našim rukama“, koje je prvenstveno namijenjeno populaciji mladih od 15 do 30 godina te osobama koje rade s mladima, ali i svima zainteresiranima za ovu aktualnu temu.

Predavanja će održati dvije vrsne stručnjakinje s bogatim iskustvom na temu mentalnog zdravlja mladih, izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci te psihologinja Katarina Banov, doktorandica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Nakon predavanja publika će imati priliku svojim pitanjima, promišljanjima ili sugestijama obratiti se predavačicama.

Predavanje i rasprava će moći pratiti putem Jitsi Meet platforme, s time da su predavanja predviđena od 12 do 13 sati, nakon čega bi, s predviđenim trajanjem do 13.45 sati, bilo otvoreno vrijeme za pitanja iz publike. Prije predavanja sudionicima će se obratiti pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, a događaj će moderirati Lucija Kero iz Odjela za odgoj i školstvo.

Mentalno zdravlje u odgojno-obrazovnom kontekstu: Doprinos projekta Promehs – izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić

Doktorica znanosti Sanja Tatalović Vorkapić izvanredna profesorica pri Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci posljednjih 15 godina. U svojem znanstvenom i stručnom radu nastoji doprinijeti osnaživanju psihološke dobrobiti kako djece i mladih u odgojno-obrazovnom kontekstu, tako i svih odgojno-obrazovnih djelatnika. S time u vezi voditeljica je 4 znanstvena i stručna projekta, kako domaća tako i međunarodna. Jedan od njih usko je vezan uz očuvanje mentalnog zdravlja djece, mladih i odgojno-obrazovnih djelatnika pod nazivom PROMEHS – Promocija mentalnoga zdravlja u školama, o kojem će biti riječ na predavanju.

Profesorica Tatalović Vorkapić osvrnut će se na činjenicu da su problemi mentalnog zdravlja djece u porastu tijekom proteklih desetljeća. Oko 20 posto školske djece ima poteškoća s mentalnim zdravljem. Polovica mentalnih poteškoća počinje prije četrnaeste godine života.

Problemi mladih Riječana (u NEET statusu): novi izazovi i nova rješenja – Katarina Banov, mag. psih.

Psihologinja Katarina Banov, doktorandica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci i edukantica obiteljske psihoterapije svoje iskustvo rada s mladima stjecala je u okviru sustava visokog obrazovanja, ali i socijalne skrbi, kroz organizacije civilnog društva. Izazove mladih upoznaje kroz direktan psihosocijalni rad u Udruzi za zaštitu obitelji Rijeka, te aktivnim radom na besplatnom online psihološkom savjetovalištu Grada Rijeke „Sve je ok“. Trenutno radi u nastavi s mladima u srednjoj školi.

U uvodnom dijelu izlaganja Banov ukratko će se osvrnuti na izazove mladih u vremenu korona krize, a u daljem definiranju problema mladih izdvojiti će rizičnost skupine NEET mladih. Radi se o raznolikoj skupini mladih od 18 do 30 godina, neki sa nezavršenom osnovnom školom, a neki sa završenim poslijediplomskim studijem, no ono što im je zajedničko jest da nisu aktivni u sustavu obrazovanja, nisu zaposleni i nisu uključeni u nikakav oblik sustavne pripreme za rad.