U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta predavanje dr.sc. Vjekoslav Bakašun održao je predavanje „Udio mještana Kraljevice i Kostrene u spašavanju Židova u lipnju i srpnju 1941. godine“.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je predavanje predstavlja novi pogled na razdoblje s početka Drugog svjetskog rata, na mračna vremena kada su pojedinci pokazali ljudskost i hrabrost te svojim angažmanom spasili nemali broj života. Predavanju su prisustovali i riječki nadbiskup Ivan Devčić, pročelnik Ureda Primorsko-goranske županije Branko Škrobonja te predstavnici Židovske općine Rijeka.

Dr. Bakašun predstavio je događaje iz ljeta 1941. godine, odnosno noćno spašavanje Židova prevođenjem čamcima iz Kraljevice u Kostrenu. Na taj način je spašeno otprilike 250 života, a koliko točno, ne zna se, budući da pisani dokumenti ne postoje. Radi se o ljudima koji su nakon kapitulacije Italije uspjeli pobjeći u Švicarsku i tako spasiti svoj život.
„Ostalo je vrlo malo živih sudionika tih događaja. Ja sam već kao 12-godišnji dječak bio prisutan tim događajima i sada ih želim pokazati javnosti, budući da se o njima do sada nije pisalo. Po mojoj prosudbi, u time je noćnim spašavanjima bilo uključeno dvadesetak mladih ljudi iz Kraljevice i Kostrene,“ kazao je dr. Bakašun.

Izneseni do sada nepoznati podaci o spašavanju Židova u riječkoj okoliciDr. sc. Vjekoslav Bakašun doktor je znanosti, specijalist epidemiologije, primarius, koji je svoj dugogodišnji radni vijek proveo u Zavodu za javno zdravstvo i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Živi u Kostreni, u Svetoj Luciji. Autor je brojnih knjiga o Kostreni i njezinim žiteljima, osnivač, član i predsjednik brojnih udruga, pokretač i dugogodišnji aktivist društvenog života u Kostreni.

Predavanje u Gradskoj vijećnici održano je u organizaciji Grada Rijeke i Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke.

Predavanje o Kraljevičanima i Kostrenjanima koji su sudjelovali u spašavanju Židova jedno od niza događanja organiziranih u Rijeci ove godine u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Proteklog je tjedna tako predstavljena knjiga „Jasenovac“ Ive Goldsteina, potom je održana prezentacija knjige „Židovi Rijeke i liburnijske Istre u svijetlu fašističkog antisemitizma“ dr. Sanje Simper, u Art-kinu a projecirani su filmovi, u riječkim osnovnim školama održani su brojni programi posvećeni temi Holokausta.