U povodu 390. godišnjice osnivanja isusovačkog kolegija te gimnazije s knjižnicom, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je u svečanosti obilježavanja jubileja ustanova koje se smatraju nasljednicima te prve obrazovne ustanove – Prve riječke hrvatske gimnazije, Prve sušačke hrvatske gimnazije i Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Predsjednica je prvo obišla Prvu sušačku gimnaziju u Rijeci, gdje joj je predstavljen dio 390 duge i bogate gimnazijske povijesti te današnji rad gimnazije, koja je ove školske godine uselila u 1.500 četvornih metara novouređenih prostora. Predsjednica je svim učenicima i profesorima Prve sušačke hrvatske gimnazije čestitala važnu obljetnicu, a u znak sjećanja na ovu prigodu predsjednici je uručen prvi primjerak posebnog izdanja izvješća tiskanoga povodom 390. obljetnice, koje dokumentima govori o povijesti prve riječke gimnazije. U ovoj svečanoj prigodi, temeljem odluke Nastavničkog vijeća, predsjednici je uručena diploma počasne maturantice Prve sušačke hrvatske gimnazije, čime je Kolinda Grabar-Kitarović postala prva počasna učenica ove škole.

Predsjednica u posjetu Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji

Predsjednica u posjetu Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji

Svečana akademija kojom će se proslaviti visoka obljetnica škole održat će se u četvrtak, 23. studenog u 18 sati u gimnazijskoj zgradi, a tim će povodom biti predstavljen „Leksikon istaknutih učenika Gimnazije“.

Središnji događaj obilježavanja jubileja Prva riječke hrvatske gimnazije, svečana akademija, održana je danas u HNK Ivana pl. Zajca. Predsjednica Grabar-Kitarović tom je prilikom prisustvovala panel-diskusiji na temu „Obrazovanje – nekad, danas i sutra“. Uz predsjednicu, koja je pohađala Prvu riječku hrvatsku gimnaziju, u panelu su sudjelovali i drugi bivši učenici ove škole – župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te član Povjerenstva za Strategiju obrazovanja Pero Lučin, a raspravi koju je vodio Aleksandar Stanković, pridružio se i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Zvonko Kustić. U sklopu akademije predstavljen je re-print časopisa Kult, u bivšoj državi smatranom ponajboljim školskim časopisom.

Prva riječka hrvatska gimnazija, koja se također smatra sljednicom isusovačkog kolegija, 390. obljetnicu proslavlja bogatim programom – Festivalom književnosti „Rijeka riječi“, rock koncertom, projektima danom te zanimljivim događanjem otvorenim za javnost. Naime, u petak, 24. studenog od 9 do 11 sati u školi će se održati manifestacija „Povratak u srednjovjekovni grad“. U  suradnji s Udrugom za oživljenu povijest „Ordo Sancti Viti – Red Svetoga Vida“ i Udrugom ljubitelja fantastike „3. Zmaj“ iz Rijeke posjetitelji će moći prisustvovati radionicama i prezentacijama i upoznati se sa temama kao što su srednjovjekovni skriptorij, mačevanje i streličarstvo, stari zanati, srednjovjekovni plesovi, tkalački stanovi i slično.

Svečana akademija Prve riječke hrvatske gimnazije u HNK Ivana pl. Zajca

Svečana akademija Prve riječke hrvatske gimnazije u HNK Ivana pl. Zajca

U Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci u četvrtak, 23. studenog u 12 sati, održat će se svečanost obilježavanja 390. godišnjice djelovanja isusovačkog kolegija u Rijeci. Knjige isusovačke knjižnice  temelj su fonda današnje Sveučilišne knjižnice, a ujedno i jedina uglavnom sačuvana isusovačka knjižnica u Republici Hrvatskoj. Osim što knjige u ovoj zbirci svjedoče o povijesti Rijeke i njezinog visokog obrazovanja, sama zbirka predstavlja ogromno materijalno i kulturno bogatstvo. Čestitavši visoki jubilej predstavnicima Sveučilišne knjižnice Rijeka, predsjednica je obišla izložbu originalnih primjeraka isusovačke zbirke postavljenu u povodu obilježavanja značajnog jubileja, dobivši kao poklon pretisak „Misala hruackog“ iz 1531. godine, najznačajnije glagoljske knjige tiskane u riječkoj tiskari Šimuna Kožičića Benje.

Uz predsjednicu Grabar-Kitarović, obilasku Prve sušačke hrvatske gimnazije i Sveučilišne knjižnice te svečanoj akademiji Prve riječke hrvatske gimnazije prisustovali su i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović te zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.