Predsjednik Republike Estonije Nj.E. Toomas Hendrik Ilves u pratnji supruge Ieve Ilves posjetio je Kampus Sveučilišta u Rijeci, gdje je obišao Centar za napredno računanje i modeliranje te superračunalo “Bura”.

Estonski predsjednik, impresioniran superračunalom, istaknuo je kako je i sam cijeli svoj radni vijek proveo promovirajući informatičke tehnologije i izobrazbu. Izrazio je nadu da će ovaj posjet riječkom Sveučilištu, s obzirom da su u njegovoj pratnji i gospodarstvenici iz IT sektora, rezultirati korisnom suradnjom.

Estonskog predsjednika i prvu damu te estonske visoke dužnosnike i poslovne ljude na Kampusu su dočekali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci Nevenka Ožanid, prorektorica za nastavu i zamjenica rektora UniRI Snježana Prijić Samaržija, ravnatelj Savjetničkog vijeća Ureda Predsjednice Vito Turšić, prorektor za informatizaciju i voditelj Centra za napredno računanje i modeliranje Zlatan Car, direktor Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci STeP Ri i ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević.

Predstavnici Sveučilišta u Rijeci, prema riječima Snježane Prijić Samaržije, potrudili su se kroz nekoliko kraćih prezentacija estonskoj delegaciji predstaviti ono najbolje od riječkog Sveučilišta – nabavu istraživačke opreme pomoću europskih fondova vrijedne 180 milijuna kuna i gradnju objekata studentskog smještaja, također iz fondova EU-a u vrijednosti 178 milijuna kuna.

Ieve Ilves i Toomas Hendrik Ilves

Ieve Ilves i Toomas Hendrik Ilves

„Prezentirali smo naš projekt „Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu UniRi“, sljedeću fazu izgradnje te našu najvrjedniju infrastrukturnu akviziciju superračunalo „Bura“. Predstavljen je i Znanstveno-tehnologijski park STeP Ri, odnosno dvije inovacije naših sjajnih mladih istraživača – mali STEMI robot i specifičnu žarulju koju su proizveli naši bivši studenti“, rekla je Prijić Samaržija.

Predsjednik Estonije Toomas Hendrik Ilves na kraju posjeta upisao se u Knjigu počasnih gostiju Sveučilišta u Rijeci, a estonskoj delegaciji uručeni su prigodni pokloni.

Superračunalo “Bura” nabavljeno je iz fondova Europske unije, cijena mu je 44,7 milijuna kuna, a osnovna mu je svrha u istraživanjima na području biotehnologije i biomedicine.