Udžbenik su predstavili recenzenti prof. Marija Kaštelan, pročelnica Katedre za dermatovenerologiju i prof. Uroš Ahčan, predsjednik Slovenskog društva za plastičnu rekonstruktivnu i estetsku kirurgiju.

Moderator predstavljanja bila je dr. sc. biomed. Ana Terezija Jerbić Radetić. Predstavljanju knjige prisustvovao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski.

Ovaj je udžbenik ogledalo autora koji je morao uložiti sve svoje, nesumnjivo bogato znanje iz pisanog područja. Takav pisani opus zahtijevao je mnogo truda i stručne pedanterije, da o potrošenom vremenu ne govorimo. Djelo je pravilno stručno koncipirano i bogato priloženim literaturnim podatcima, pa može poslužiti kao dobar dodatak studentima, specijalizantima iz svih područja kirurških struka, ali i kao kvalitetan predložak o načinu pisanja takvih udžbenika. Autorica je vrlo dobro i kvalitetno odradila jedan zahtjevni dio u stručnom i edukacijskom segmentu Klinike i Katedre za kirurgiju. Rezultati njezina rada se temelje na dugogodišnjem zajedničkom i timskom radu kolega i suradnika sa Klinike za kirurgiju i Klinike za anesteziologiju i reanimaciju KBC-a Rijeka.

Promociji je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski

Postoji veliki društveni interes za objavu ovakvog djela, obzirom da je broj opeklina u suvremenim zemljama još uvijek jako velik i predstavlja veliki stručni i financijski problem svake države. Ovaj udžbenik može poslužiti za pravilno liječenje opeklina na primarnom nivou od strane obiteljskog liječnika, pa sve do tercijarnih centara, što dovodi ne samo do spašavanja života, nego se pravilnim suvremenim liječenjem poboljšavaju funkcionalni i estetski rezultati, a bolesnici se u što kraćem vremenu vraćaju u normalan život, čime se smanjuje invaliditet i financijski problem društva.
Ovaj će udžbenik biti preveden na engleski jezik i izdan u digitalnom obliku za studente medicine na engleskom jeziku, kojih je sve više i više na Medicinskom fakultetu u Rijeci. U planu je i prijevod na talijanski jezik u suradnji između Sveučilišta Rijeka i Sveučilišta Sapienza iz Rima.

(Foto/tekst: Medicinski fakultet Rijeka)