U srijedu, 12. lipnja 2024. godine, u 12.00 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16, održat će se predstavljanje knjige Neda Andrić i njezin grad: Uspon Rijeke šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća.

Knjigu Neda Andrić i njezin grad, o prvoj gradonačelnici Rijeke, priredio je i nakon opširnih arhivskih istraživanja napisao novinar i publicist Neven Šantić.

Na predstavljanju knjige će sudjelovati gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Senka Maćešić, redaktor i urednik Vuk Perišić, autor Neven Šantić te izdavač Franjo Butorac.

Prof. dr. sc. Neda Andrić bila je od 1969. do 1974. godine predsjednica Skupštine općine Rijeka, odnosno gradonačelnica, i do danas je ostala jedina žena koja je u Rijeci obnašala tu funkciju. Njezin mandat obilježen je ulaganjima u promet, turizam i industriju. Sudjelovala je u osnivanju i radu Ekonomskog fakulteta u Rijeci, riječkog Ekonomskog instituta, Pravnog fakulteta u Rijeci te Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki te bila njegova prva dekanica.

Rijeka je za mandata Nede Andrić postala prvi grad u Jugoslaviji koji je davao besplatne udžbenike učenicima osnovnih škola.

Knjiga Neda Andrić i njezin grad  objavljena je pod pokroviteljstvom Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci.