U utorak, 18. lipnja 2024. godine, u Gradskoj knjižnici Rijeka i Dječjoj kući održat će se predstavljanje izvannnastavnih aktivnosti programa “Moja Rijeka” i “Građanski odgoj i obrazovanje”.

Događanje će okupiti učenike i nastavnike osnovnih škola Grada Rijeke koji će prezentirati svoja postignuća i iskustva stečena kroz ove izvannastavne aktivnosti.

Događaj započinje u 10.30 sati u Gradskoj knjižnici gdje će se okupljenima uvodno obratiti gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Potom će uslijediti prezentacije učenika iz riječkih škola s prikazom raznih aktivnosti i projekata na kojima su radili tijekom godine.

U prvom dijelu programa, učenici iz Osnovne škole Centar, Centra za autizam Ivana Zajca, Pećine, Podmurvice, Srdoči i Zamet prezentirat će svoje projekte i uspjehe te pokazati znanje o Rijeci i temama iz Građanskog odgoja i obrazovanja.

Nakon kratke pauze, drugi dio programa bit će posvećen interaktivnim radionicama, kvizovima i igrama na štandovima postavljenim u Dječjoj kući. Ovdje će se učenici moći okušati u društvenim igrama, kvizovima o Rijeci, te sudjelovati u radionicama izrade rukotvorina.

Program “Moja Rijeka”, pokrenut 2012. godine, pruža učenicima priliku da bolje upoznaju svoj grad, razvijaju pozitivan odnos prema njemu i izražavaju svoju kreativnost kroz razne aktivnosti. Trenutno u njemu sudjeluje 620 učenika iz 20 riječkih osnovnih škola.

“Građanski odgoj i obrazovanje”, uveden 2016. godine, omogućuje učenicima stjecanje znanja o građanskim pravima i odgovornostima. Program je prepoznat i implementiran u mnogim drugim gradovima i županijama u Hrvatskoj, a u ovoj nastavnoj godini program pohađa 600 učenika iz 23 riječke osnovne škole.

Grad Rijeka financira oba programa, osiguravajući besplatne materijale i podršku učiteljima i učenicima. Građanski odgoj posebno je istaknut kao primjer dobre prakse u Europskoj uniji, a do sada je osvojio brojne nagrade za svoj doprinos obrazovanju i jednakosti.

Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen