Obilježavanja Dana zdravih gradova započelo je u ponedjeljak, 20. svibnja prezentacijom projekta „Rijeka – Zdravi grad“ studentima prve godine fizioterapije na Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci.

Dan zdravih gradova obilježava se svake godine 20. svibnja, a ove godine obilježavanje je u Rijeci započelo prezentacijom projekta „Rijeka – Zdravi grad“ studentima prve godine fizioterapije na Fakultetu zdravstvenih studija, koje je održao voditelj projekta Jadran Mandekić.

Tijekom svojeg izlaganja, Mandekić je studentima predstavio riječki put projekta „Zdravi grad“ na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, te mogućnosti uključivanja u njegovo provođenje. Grad Rijeka principe projekta „Zdravi grad“ Svjetske zdravstvene organizacije slijedi još od 1990. godine, jedan je od osnivača Hrvatske mreže zdravih gradova, a od 1998. godine član je i Europske mreže zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije.

Tijekom Konsenzus konferencije projekta, održane krajem 2017. godine, oko stotinjak okupljenih predstavnika relevantnih ustanova, udruga, komunalnih društava, gradskih poduzeća, odjela gradske uprave, kao i skupina građana odabrali su prioritete projekta za naredno razdoblje: Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom, Potpora obitelji i mladima, Zdravo starenje, Cjelovita skrb o mentalnom zdravlju i Unapređenje kulture življenja, čuvanje javnog prostora te zaštita okoliša. Oko svakog od prioriteta okupljene su Tematske grupe čiji su članovi zajedničkim radom planiraju i provode brojne aktivnosti namijenjene povećanju razine zdravlja i blagostanja u zajednici.

Projekt „Zdravi grad“ dugoročni je međunarodni razvojni projekt kojemu je cilj promicati lokalne sveobuhvatne strategije za zdravlje i održivi razvoj te pozicionirati zdravlje pri vrhu dnevnog reda političkih čimbenika u europskim gradovima. Projekt je 1986. godine pokrenuo Regionalni ured za Europu Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se osnažilo zanimanje za pozitivan koncept zdravlja u europskim gradovima te potaknula direktna suradnja među njima. Kroz projekt „Zdravi grad“ nastoji se poboljšati urbano okruženje u kojem ljudi žive, rade ili se školuju te na taj način unaprijediti njihovo fizičko, duševno i socijalno blagostanje.

Obilježavanje Dana zdravih gradova nastavlja se u četvrtak, 23. svibnja, tribinom namijenjenom učenicima srednjih škola pod nazivom „Zabava bez rizika? – Opasnosti energetskih pića, e-cigareta i novih droga“, koja će se održati u Gradskoj vijećnici s početkom u 9 sati, te javnozdravstvenom manifestacijom na Korzu koja je namijenjena svim građanima, kojom će se obilježiti i Dan plavih irisa – Dana osoba oboljelih od karcinoma debelog crijeva, a koja će započeti u 10 sati. Organizatori tribine su Grad Rijeka i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a organizatori javnozdravstvene manifestacije su Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Medicinski fakultet u Rijeci.