“Hvala Sveti Oče što ste nas počastili svojim dolaskom” urezano je rukom na srebrnoj pločici unutar škrinjice koja će biti uručena Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. kao dar građana grada Rijeke. Unutar same škrinjice je polica tapecirana plavim baršunom na kojoj su položena naša tri simbolična elementa: grota, kap vode i maslina.

Škrinjica dar Rijeke Papi

Škrinjica dar Rijeke Papi

Predstavivši tim koji je radio na izradi dara Sv Ocu; autoricu idejnog rješenja Vesnu Rožman te suradnike Tončija Grabušića, Franka Tancabela i Ivu Lipića, gradonačelnik grada Rijeke, mr. Vojko Obersnel je naznačio da nije bio nimalo jednostavan i lak zadatak izraditi dar koji će simbolizirati naš grad, njegovu prošlost i njegove građane te naznačiti njegovu budućnost. Osnovna je ideja bila izraditi dar koji bi simbolički prikazuje grad i podneblje iz kojeg dolazi. U ovom se daru nalaze objedinjeni neki od obilježja našeg grada: dio pomorske tradicije grada (stoga upravo mornarska škrinja), dio kopna (grota), kap mora (gorski kristal koji simbolizira vode kojima smo okruženi) i plod masline (izradena od zlata) koja je plod našeg podneblja, a ujedno i simbol mira.

Škrinjica je replika željezne škrinje koja se nalazi u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Rijeka, a datira s kraja 18., početka 19. stoljeća. Radi se o škrinjama kakve su koristili mornari na jedrenjacima i u njima čuvali sve što im je bilo vrijedno.

Dar građana grada Rijeke Svetom Ocu

Replika škrinje je izrađena od drveta wenge od kojega su izrađivani čavli za jedrenjake jer ima svojstva trajnosti i postojanost na atmosferilije. Izrada škrinjice trajala je desetak dana. Škrinja je okovana srebrom. Pri izradi škrinjice iskorišteno je više od kilograma srebra, odnosno oko 825 g. srebra za svaku škrinjicu. Maslina koja se nalazi u škrinjici ima 14,5 g, a izrađena je od 14- karatnog zlata. U okove škrinjice utrošeno je preko 2 m srebne trake, a na svaku su stavljena ručno izrađena 124 srebrna cvijeta.

Predstavljanje dara Rijeke Svetom OcuVelika je zahvala upućena zlatarni Dessardo iz Opatije koja je ustupila svoju radionu za izradu škrinjice. Načinit će se i kopija škrinjice, rečeno je na predstavljanju, koja će ostati kao trajno sjećanje na Papin posjet, tako da će građani moći vidjeti kako izgleda.