Projekt Oslonac – jačanje organizacijskih kapaciteta za pružanje stručne i volonterske psihosocijalne podrške u kriznim situacijama financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projekt je započeo 1. svibnja 2022. i trajat će do 31. listopada 2023. godine, a glavni su ciljevi jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva aktivnih u lokalnim zajednicama za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima, jačanje njihovih kapaciteta za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond kao što su zapošljavanje, obrazovanje, socijalno uključivanje i dobro upravljanje. Konkretno, ovaj projekt usmjeren je na problematiku mentalnog zdravlja građana.

Nositelj projekta Oslonac je Udruga Terra, partneri na projektu su Grad Rijeka i udruga Oaza, a prema riječima predsjednice udruge Terra i psihiterapeutkinje dr.mr. Ilinke Serdarević u sklopu projekta građanima će biti dostupna besplatna telefonska linija za podršku mentalnom zdravlju.
„Brojni su problemi s kojima se građani svakodnevno nose, a posljednje dvije pandemijske godine negativno su utjecale na mentalno zdravlje stanovništva. Tijekom te dvije godine i naši načini rada s ljudima su se promijenili, nismo se fizički mogli viđati, pa smo krenuli sa susretima on line, koji su ipak dostupniji i prihvatljiviji mladim ljudima. Na telefonskoj liniji koja bi trebala krenuti s radom 1. kolovoza svakog dana od 18 do 20 sati radit će volonteri koji će prethodno proći obuku i edukaciju. Oni će osobi s druge strane linije pokušati pomoći u tom trenutku, a ukoliko procjene da je problematika teža ili složenija, poziv će odmah preusmjeriti stručnjacima udruge Terra i Oaza koji će nastaviti razgovor“, objasnila je Serdarević i dodala kako nažalost, nema dovoljno stručnjaka koji mogu odgovoriti da probleme mentalnog zdravlja, a potreba je sve veća.

„Osobno sam kao volonter radila nakon potresa u Zagrebu, Sisku i Petrinji kada je bila velika potreba za pružanjem psihološke podrške ljudima s tog područja, tako da znam koliko jedan telefonski poziv, dobro i kvalitetno vođen, može pomoći osobi u datom trenutku“, objasnila je Serdarević.

Svi zainteresirani za volontiranje na besplatnoj savjetodavnoj telefonskoj liniji mogu ispuniti prijavnicu.

U kriznim situacijama izazov je očuvati mentalno zdravlje

Grad Rijeka kao partner na projektu imat će ulogu koordinacije i praćenja svih aktivnosti, osiguravat će suradnju s drugim udrugama i dionicima koji su nužni u provedbi projekta, predstavnici Grada sudjelovat će na tematskim sastancima kao i u mapiranju potreba svih uključenih dionika projekta.

„Objeručke smo prihvatili partnerstvo na projektu koji doprinosi potrebama zajednice. U kriznim situacijama veliki je izazov sačuvati mentalno zdravlje“, istaknula je pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Karla Mušković. Dodala je kako je istraživanje provedeno u suradnji s riječkim Filozofskim fakultetom, na jednom drugom projektu, također vezanom uz mentalno zdravlje, pokazalo kako nema dovoljno stručnjaka i savjetovališta za građane.
„S druge strane, usluge koje su dostupne često zbog cijene nisu prihvatljive velikom broju građana, a nažalost još uvijek društvo do neke mjere i stigmatizira osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja, stoga smatram da je ovaj projekt koristan za našu zajednicu, jer će omogućiti veću dostupnost stručnih ljudi“, objasnila je Mušković.

Projekt OslonacDrugi partner na projektu, udruga Oaza, pružat će podršku i volonterima i korisnicima budući da u projektu sudjeluju i psihijatrica i psihoterapeutkinja udruge.
„Imamo dugogodišnje iskustvo rada sa socijalno ugroženim osobama, a kod mnogih naših korisnika primjećujemo i probleme s mentalnim zdravljem. Vjerujem kako znanjem i iskustvom naših djelatnika možemo puno pridonijeti“, istaknu je predsjednik udruge Oaza Dejan Travica.

Kroz projekt Oslonac ojačat će se kapaciteti stručnjaka i volontera kako bi se adekvatno odgovorilo na nove zahtjeve šire zajednice i stvorili uvjeti za kvalitetno pružanje još dostupnije psihosocijalne podrške osobama uz cijele Hrvatske. Problemi s mentalnim zdravljem imaju jak utjecaj na oboljele, njihove obitelji, zdravstveni sustav i društvo u cjelini. Kod osoba s problemima emocionalnog ili mentalnog zdravlja smanjuje se sposobnost da žive ispunjen život, smanjene su im i radne učinkovitosti, povišena je razina stresa, a česti su i odlasci na dulja bolovanja. Briga o vlastitom mentalnom zdravlju i osvještavanje traženja pomoći iznimno su važni i za pojedinca i za društvo u cjelini, stoga je zadatak ovog projekta mehanizme pomoći učiniti dostupnijima, vidljivijima i kvalitetnijima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 497.587,19 kuna i u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., poziv “Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice” te putem Ureda za udruge Vlade RH.

Europski socijalni fond