Projekt izgradnje školske sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci predstavljen je u dvorištu Učeničkog doma Kvarner, uz prisustvo župana Zlatka Komadine i zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića. Projekt vrijedan oko 12 milijuna kuna financira Primorsko-goranska županija. 

Radi se o prvoj školskoj sportskoj dvorani koja se nakon 1990. godine gradi u Rijeci.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako Županija godišnje ulaže oko milijun kuna u 18 srednjih škola u Rijeci. Dvorane su problem jer se zbog lokacija srednjoškolskih objekata ne može svugdje graditi dvorane.

“Od srednjih škola u Rijeci, samo Prva hrvatska sušačka gimnazija i Trgovačka i tekstilna škola imaju dvorane. Zato mi je drago da gradimo školsku sportsku dvoranu Medicinske škole“ rekao je župan te dodao da će ovim projektom svakako porasti kvaliteta izvođenja nastave. Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin naglasila je da je Medicinska škola najveća strukovna škola u Primorsko-goranskoj županiji, pohađa ju gotovo 800 učenika, a zidom je spojena s Učeničkim domom Kvarner u kojemu boravi 300 učenika, tako da će gotovo 1200 učenika koristiti novu dvoranu.

Predstavljanje projekta izgradnje dvorane Medicinske škole

Predstavljanje projekta izgradnje dvorane Medicinske škole

„Gradimo nakon vrlo komplicirane imovinsko-pravne pripreme jednodijelnu školsku sportsku dvoranu ukupne bruto površine od 920 m2. Upravo je danas objavljena javna nabava, a financije smo u potpunosti zatvorili,“ istaknula je pročelnica Stilin.

Zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović izrazio je zadovoljstvo projektom s obzirom na to da  Medicinska škola nije imala  kvalitetno riješeno pitanje održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture. „Veselim se što će radovi vrlo brzo početi nakon procesa javne nabave. Kao što je župan naglasio, većina srednjoškolskih objekata u PGŽ nalazi se na području grada Rijeke i siguran sam kako ovo nije zadnja školska sportska dvorana koja će se graditi,“ rekao je Marko Filipović, te dodao kako se nada da će za otprilike dvije godine prisustvovati i svečanom otvorenju reprezentativne školske sportske dvorane u samom centru Rijeke.
Realizacija projekta planirana je kroz tri proračunske godine. Projektno rješenje predviđa izgradnju jednodijelne školske sportske dvorane bez gledališta, s pratećim i pomoćnim prostorima. Uz izgradnju dvorane predviđeno je i uređenje okoliša i izgradnja pomoćnog natkrivenog zatvorenog ulaza. Ukupna bruto površina građevine iznosi 920 m². Objekt se planira izgraditi između Medicinske škole u Rijeci i Učeničkog doma Kvarner uz zgradu Medicinske škole u Rijeci s kojom će biti povezan toplom vezom. Početak radova planiran je u drugom dijelu 2021. godine nakon završetka svih postupaka nabava te zaključivanja Ugovora o gradnji s odabranim ponuditeljima. Završetak radova očekuje se u ožujku 2023. godine.
Na idejni projekt Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost u studenom prošle godine.