Prilikom uređenja mosta i gradnje paviljona bilo je planirano postavljanje kipa i memorijalnog natpisa, a ta će zamisao sada biti i ostvarena, najavio je Srđan Škunca, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke

Danas je kod paviljona na mostu preko Rječine kod hotela Kontinental predstavljena inicijativa Vijeća mjesnih odbora  “Centar – Sušak” i  “Školjić “ te  župa Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Ćirila i Metoda da se kip sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika mostova,  postavi u paviljon.  Predstavljanju inicijative, uz predstavnike dvaju mjesnih odbora bili su nazočni i  mons. Sanjin Francetić  i pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Sanjin Škunca.

Ove godine navršava se 300. godina od gradnje kapele sv. Ivana Nepomuka koju  su 1717. godine sagradili isusovci. Zbog povijesnih okolnosti 1954. kapela je uklonjena i  u neposrednoj blizini mjesta gdje je nekada bila Grad Rijeka je 1998. godine, u okviru obnove  I uređenja Sušačkog mosta, sagradio repliku kapele, paviljon, ali bez vjerskih obilježja.  Kip sv. Ivana Nepomuka čuva se u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije (Vela crikva /Assunta) kao i ostaci nosivih stupova kapele.

Kapela Sv. Ivana Nepomuka

Predstavljanje inicijative povratka kipa Sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika mostova, u paviljon na mostu.

Kako je na današnjem predstavljanju inicijative podsjetio S. Škunca, prilikom uređenja mosta i gradnje paviljona bilo je planirano postavljanje kipa i memorijalnog natpisa, no ta zamisao nije ostvarena zbog tadašnjih nedoumica o tome gdje je  kip iz srušene kapalice.

– Grad Rijeka podržava vraćenje kipa sv. Ivana Nepomuka u paviljon, a u dogovoru s mjesnim odborima i župom, kao i Konzervatorskim odjelom pobrinut ćemo se da se taj posao tehnički izvede . – najavio je Škunca. Dodao je da bi kapelica bila memorijalni, a ne obredni prostor te bi se postavio i memorijalni natpis kako bi se znalo da je Sušačkom mostu preko Rječine nekad stajala kapela sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika mostova.

Blagdan sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika ispovjednika i dobrog glasa, čuvara mostova i njihovih graditelja danas će se proslaviti u  najstarijoj riječkoj župnoj crkvi, Uznesenja Blažene Djevice Marije. Misno slavlje u 18 sati će predvoditi  Zvonko Vlah DI.  Nakon mise vjernici će u procesiji krenuti do mjesta gdje je stajala kapela i tu će se pomoliti.  Također, na trgu ispred Hotela „Continental“ bit će upriličeno kratko izlaganje koje će održati Goran Moravček o temi „Muke Ivana Nepomuka na Rječini“.

Skip to content