U utorak, 28. svibnja 2024. godine, u Parku Ponsal u Zvonimirovoj ulici održano je predstavljanje kampanje „Dišimo zajedno“ koja se provodi u sklopu programa „Kroz život zajedno“ Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

U sklopu trogodišnjeg programa „Kroz život zajedno“, koji je financiran od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Udruga osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije, u partnerstvu s Gradom Rijekom, pokrenula je kampanju „Dišimo zajedno“, kojom se nastoji senzibilizirati javnost i ukazati na važnost respiratorne terapije i zdravog načina života za osobe s neuromuskularnim bolestima.

U sklopu kampanje uređen je dio zelene površine u Parku Ponsal, odnosno zasađene su sadnice magnolije, murve, žižule i lješnjaka, te je uređena klupica ali i sam prilaz do nje, čime se željelo simbolično ukazati na važnost kvalitete zraka i zdravih načina života.

Tijekom predstavljanja kampanje, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković istaknula je kako Grad Rijeka čitav niz godina surađuje s Udrugom osoba s mišićnom distrofijom PGŽ na poboljšanju kvalitete života osoba s mišićnom distrofijom.
„U uređenju parka sudjelovao je i Upravni odjel za komunalni sustav i promet, a Park je pristupačan za osobe s invaliditetom te je uređen kako bi bio ugodan za boravak i kako bi ga građani što više posjećivali,“ dodala je Mušković.

Članovi Udruge Ivan i Filip Vuković osvrnuli su se na važnost respiratornih uređaja za osobe s mišićnom distrofijom. Istaknuli su koliko je velika potreba za njima, te koliko je bitno da se uvrste na HZZO-ovu listu, s obzirom da je njihova cijena jako visoka i da ih većina oboljelih ne može priuštiti, a neophodni su za normalno funkcioniranje. Udruga posjeduje 4 respiratorna uređaja od kojih je jedan na Zavodu za pulmologiju KBC-a Rijeka, na lokalitetu Sušak, a ostali su na raspolaganju za članove sukladno njihovim potrebama. Uređaji su nabavljeni preko donacija, a jedan od donatora je i Grad Rijeka.