Povodom 10. obljetnice riječke Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predstavljena je monografija “Portić – Sigurna lučica dječjih srca” čije su urednice Ksenija Vičić i Maja Opašić. Uz istaknute pojedince iz javnog života, prezentaciji su nazočili suradnici, sudionici i volonteri Udruge Portić. Najpoznatiji projekt ove udruge je “Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida”, poznatiji pod nazivom “Tete i barbe pričalice”, u sklopu kojeg educirani volonteri svake večeri svojim pričama djeci uljepšavaju i olakšavaju boravak u Dječjoj bolnici Kantrida.

Udruga Portić osnovana je 2006. godine i njezini su članovi do sada pokrenuli sedam različitih projekata i programa namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici. Najpoznatiji od njih vjerojatno je projekt “Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida”, poznatiji pod nazivom “Tete i barbe pričalice”, u sklopu kojegeducirani volonteri svake večeri svojim pričama djeci uljepšavaju i olakšavaju boravak u Dječjoj bolnici Kantrida.

„Ne trebaš hodati po vodi, ne moraš biti bolji od drugih, nemaš ništa više od onog što svi ostali imaju, ali ono što čini razliku, djela su kojima kod drugih ostavljaš svoj trag… otisak srca“, početak je monografije “Portić – Sigurna lučica dječjih srca” koja objedinjuje povijest nastajanja Udruge Portić i pregled projekata i aktivnosti Udruge.

Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Miroslav Matešić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač, predstavnica Dječjega odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka Verena Tibljaš, dekanica Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Lidija Vujičić, predstojnik Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Goran Palčevski, dr. med. i pročelnica Odjela za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. sc. Jelena Roganović, dr. med.

Pojedinci koji su se posebno istaknuli u 10 godina rada Udruge dobili su Zahvalnicu i monografiju, koja je uručena i svima u publici.

U prigodnom dijelu programa nastupila je pjevačica Iva Gortan, također i teta pričalica. Nakladnik monografije je Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić, a urednice monografije su Ksenija Vičić i Maja Opašić. Tiskanje monografije omogućili su Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i DUING d.o.o.

(A.S.)