U Teatro Lounge baru održana je promocija nove knjige riječkog pisca Jana Bolića „Dan po dan“ u izdanju nakladničke kuće Beletra.

Nikada ne znate što vas sutra čeka, kaže Jan Bolić u uvodu svoje knjige „Dan po dan“, opisujući kako se zarazio koronom na samom kraju epidemije, prilikom izleta u Trst. Korona je prošla, ali ostala je malaksalost, otežano gutanje i dug oporavak od respiratora. Za Jana, bila je to još jedna životna lekcija koja mu je donijela nove spoznaje.
„Vjerujte da će biti dobro. Ne zato što će uistinu biti dobro, nego zato što će vas to ohrabriti da budete snažni“, poručuje Jan po izlasku iz bolnice, gdje se najviše brinuo kako će završiti novu knjigu i dokumentarac čije je snimanje započelo. „Nikada se nisam pitao zašto kada bi mi se nešto dogodilo. Na taj zašto, ne postoji odgovor. Kada bih se pitao zašto baš ja bolujem od spinalne mišićne atrofije tip 2, od sebe bih radio žrtvu i život bi mi bio agonija,“ piše Jan u svojoj knjizi, dokazujući kako je razvio veliku unutarnju snagu i kako svoje spoznaje i mudrost velikodušno dijeli s drugima.

Uz autora o njegovoj su novoj knjizi govorili spisateljica i autorica knjige „Moja revolucija u 365 dana“ Anđa Marić, urednica portala Stilueta Marija Mažar i urednica u nakladničkoj kući Beletra Sandra Pocrnić Mlakar.

Izdavanje knjige dan po dan financijski su poduprli i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, u čije je ime promociji prisustvovala županijska pročelnica za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, a prema riječima riječkog gradonačelnika Marka Filipovića Grad će nastaviti pružati podršku ovom velikom čovjeku i piscu. „Jan svojom kreativnošću, upornošću, marljivošću i entuzijazmom nadilazi sve granice i velika je privilegija što stvara u našem gradu“, rekao je gradonačelnik Filipović.

Zbog progresivne bolesti mišićne atrofije tipa 2, Jan Bolić ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, no i dalje, bez obzira na progresiju bolesti, uspijeva pisati jednim prstom koji još uvijek može micati i njime stvarati književna djela. Dosad je objavio zbirku poezije „Trenutci“, zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“, kriminalističke romane „Težina stvarnosti“ i „Štakori“ te ispovjednu prozu „Život koji želiš živjeti“.

Na društvenim mrežama redovito objavljuje svoje tekstove, priče i citate te se rado druži sa svojim čitateljima, prijateljima i brojnim pratiteljima. Član je udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije i udruge roditelja vitalno ugrožene djece „Kolibrić“. Jan se posvetio pisanju, a njegov je san inspirirati, motivirati i potaknuti ljude da žive sretnije živote, kroz knjige koje piše. Kako kaže, pisao bi i kad bi mogao pomaknuti samo jedan kapak jer ne može zamisliti život bez pisanja. Janova područja o kojima piše su kriminalistički romani i knjige o životu, životnim pitanjima, sreći, zahvalnosti i motivaciji.