U riječkom RiHub-u predstavljene su aktivnosti Startup inkubatora Rijeka koji je objavio Javni poziv za ulazak 12. generacije korisnika. Poziv je otvoren do 10. listopada 2020., a prijave se predaju putem e-obrasca na mrežnoj stranici inkubatora.

Startup inkubator Rijeka je centar za besplatnu podršku potencijalnim poduzetnicima koji timski ili samostalno razvijaju vlastitu poslovnu ideju od samog početka pa do faze kada je spremna za realizaciju. Osnovan je 2013. godine kao sastavni dio Odjela gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke.

Ciljevi Startup inkubatora su stvaranje poticajnog okruženja za samozapošljavanje kroz realizaciju vlastitih poslovnih ideja, podizanje poduzetničkih kompetencija te utjecaj na razvoj poduzetničke kulture.

Startup inkubator Rijeka korisnicima osigurava prostor i prateću infrastrukturu, specijalizirane radionice, individualne konzultacije s mentorima iz različitih stručnih područja, podršku u postavljanju i razvoju poslovnog modela te novčane nagrade najuspješnijim timovima.

O aktivnostima inkubatora, važnosti ulaska u Startup inkubatora, rada s mentorima i zajedničkog razvijanja ideja govorili su Jana Sertić, pročelnica Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin, predavač i mentor u Startup inkubatoru, Marija Trcol, članica pobjedničkog tima 11. generacije korisnika i dobitnica novčane nagrade u iznosu 100.000,00 kn za realizaciju poslovne ideje ‘Wild Olive Oil’ i Neven Vorkapić, član pobjedničkog tima 10. generacije korisnika i dobitnik novčane nagrade u iznosu 100.000,00 kn za realizaciju poslovne ideje ‘Kapela Distilling Company’.

Javni poziv za podnošenje prijava poslovnih ideja i ulazak 12. generacije timova u Startup inkubator Rijeka objavljen je 1. rujna, a rok za podnošenje prijava je 10. listopada 2020. godine.

Nova generacija korisnika započet će s radom krajem listopada 2020. godine, nakon što Programsko vijeće donese odluku o ulasku timova u osmomjesečni inkubacijski program. Predviđeni završetak inkubacije je kraj lipnja 2021. Tijekom trajanja poziva bit će organizirane dvije radionice (22. rujna i 5. listopada) na kojima će se  potencijalnim korisnicima pružiti pomoć u analizi ideja i sastavljanju online prijave. Po izvršenoj prijavi odabrani kandidati bit će pozvani na prezentaciju svoje poslovne ideje pred Programskim vijećem Startup inkubatora.

Do danas je usluge inkubatora koristilo ukupno 173 tima, odnosno 435 korisnika, održano je ukupno 889 individualnih konzultacija te 290 edukacija. Mentorska mreža trenutno broji 48 stručnjaka, inovatora i poduzetnika iz različitih tematskih područja.

Od 2018. godine ukinuta je dobna granica za korisnike, pa se u proces inkubacije mogu prijaviti sve fizičke osobe koje žele krenuti u poduzetnički pothvat i steći relevantna znanja i vještine u domeni poduzetništva. Dodatno, program inkubacije kvalitativno je i kvantitativno unaprijeđen: produžen je period inkubacije sa 6 na 8 mjeseci, a program je podijeljen u tri tematska modula: Validacija ideje (1), Razvoj proizvoda, pravni aspekti i financije (2) te Izlazak na tržište (3). Iste su godine uvedene novčane nagrade za najbolje timove generacije, a do danas je za pokretanje vlastitog posla i realizaciju ideje najuspješnijim korisnicima ukupno dodijeljeno 350.000,00 kn.

Posljednja 11. generacija korisnika je, po broju prijava (37) i broju prihvaćenih ideja (24), najbrojnija generacija korisnika u povijesti rada inkubatora. Ostvaren je i rekordan broj timova u finalu (12) kao i broj održanih individualnih konzultacija, njih čak 231.

Početkom srpnja 2020. održan je Demo Day 20/11 na kojem su najbolji timovi 11. generacije prezentirati svoje poduzetničke projekte pred stručnom ocjenjivačkom komisijom. Prvo mjesto i nagrada od 100.000,00 kn dodijeljena je poslovnoj ideji Wild Olive Oil (Marija Trcol i Mario Kocijan), drugo mjesto i nagrada od 50.000,00 kn dodijeljena je ideji Cunning/Lukavac (Ante Zoraja i Toni Košćina), a treće mjesto i 25.000,00 kn dodijeljeno je ideji Centar za razvoj dronova i edukaciju (Demir Ferhatović).

Ne čekajte posljednji trenutak, prijavite se!

Dodatne informacije:
http://startup.rijeka.hr/
https://www.facebook.com/startuprijeka