U HKD-u na Sušaku održan je Demo dan na kojem su korisnici Start-up inkubatora Rijeka prikazali svoje poslovne planove i projekte.

Timovi devete generacije Start-up inkubatora predstavili su sedam novih projekata i poslovnih strategija koje se temelje na poslovanju putem suvremenih digitalnih tehnologija, a kojih su kroz proteklih šest mjeseci razvijali uz pomoć mentora, partnera i obrazovanih stručnjaka.

Događaju je nazočio i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je u svom uvodnom govoru istaknuo kako je Start-up inkubator pokrenut na inicijativu mladih ljudi, a o njegovom uspjehu svjedoči trenutni interes među građanima za pohađanje programa. „Kroz nekoliko godina postojanja, inkubator je pomogao da se u Rijeci uspješno otvori 17 novih tvrtki sa četrdesetak zaposlenika koji su kroz samozapošljavanje ušli na tržište rada“, rekao je Obersnel te dodao kako start-up inkubator pruža priliku ljudima da steknu određene poslovne vještine uz stručno vodstvo te okušaju svoje ideje na tržištu. Gradonačelnik je projektnim timovima, start-up inkubatoru i Ri-hubu zaželio mnogo uspjeha u daljnjem radu.

U izlagačkom dijelu predstavljene su nove poslovne ideje koje će timovi pokušati realizirati u narednom periodu – second hand trgovina dječjom opremom (PinkyBlue), društvena mreža za kućne ljubimce (Petzbook), aplikacija koja služi kao agregat svakodnevnih događanja u Rijeci (RiGoOut), kutija za cigarete s brojačem (DCC), aplikacija za digitalne rezervacije stolova i plaćanje u ugostiteljskim objektima (Food Forward), aplikacija koja pomaže srednjoškolcima u pripremi za maturu (MaturaApp) te trgovina odjećom s motivima grada Rijeke (Fiumica).

Nakon izlaganja projekata predstavili su se i bivši korisnici inkubatora te voditelji srodnih inkubatora i projekata, koji su polaznicima start-up inkubatora dali nove informacije o nastavku realizacije njihovih ideja, međusobnom umrežavanju i sklapanju budućih poslovnih kontakata. Prezentirane su i aktivnosti RiHuba, novog kulturnog centra koji će od jeseni postati prvi co-working prostor takve vrste u Rijeci.

Članica tima Špajza Ana Kovačević izlagala je na temu „Od ideje do karijere”. Ana je istaknula prednosti Startup inkubatora i svim prisutnima predstavila svoj put nakon izlaska iz inkubatora do danas. Kako je dobila poticaje HZZ-a te uskoro otvara vrata svoje zero waste trgovine.

Projektna voditeljica CERIecona Step Ri, Silvia Nađ, predstavila  je projekt CERIecon Playpark. Besplatni šestomjesečni program podrške i razvoja poslovnih ideja uključuje edukacije, poslovno savjetovanje i coworking prostor za rad. S obzirom da je riječki Playpark jedan od 7 regionalnih umreženih Playparkova, sudionici će imati priliku dodatno razvijati svoje ideje na petodnevnoj razmjeni u partnerskom CERIecon Playparku u Beču, te se kvalificirati i za veliko finale koje će se održati u 2019. godini u Austriji. Prijave za treću generaciju CERIecon Playpark korisnika otvoriti će se krajem kolovoza 2018. godine.

Amel Hadžipašić iz Start-Up Udruge iz Pule, predstavio je konferenciju InspireMe te projekt Poslovni klub Starter te naglasio važnost networkinga u poslovnom svijetu. Najavio je i InspireMe konferenciju koja će se održati u Zagrebu, 16. studenog.

Na kraju je Jana Blažević Marčelja, zamjenica direktora i voditeljica edukacijskog centra STEP RI, predstavila projekt BootCampIT- projekt ubraznog i intezivnog osposobljavanja programera. Projekt Bootcamp IT smanjit će razliku između potreba tržišta i dostupne radne snage kroz intenzivno osposobljavanje nezaposlenih osoba za zanimanje Junior Developer uz razvoj osnovnih poslovnih vještina. Prijave za BootcampIT će se otvoriti 20. kolovoza.