Programom na području Hartere, Vodovodne i Ružićeve ulice zajednica u nastajanju MO Hartera predstavila je rezultate projekta Kvartera

Gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu, predstavnicima gradske uprave te svim zainteresiranim građanima u ponedjeljak, 5. listopada predstavljeni su rezultati projekta koji se proteklih godinu i pol dana odvijao na prostoru Hartere, Vodovodne i Ružićeve ulice, a najvidljivi dio projekta bila su javna događanja tijekom cijelog ljeta 2020. pod nazivom „U Harteru na Kvarteru“.

Predstavljanju prisustovali i predstavnici Grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom Vojko Obersnelom

Predstavljanju prisustovali i predstavnici Grada Rijeke na čelu s gradonačelnikom Vojko Obersnelom

Podsjetimo, MO Hartera tijekom ljeta 2020. u sklopu Kvartere organizirao je niz kulturnih, sportskih i društvenih aktivnosti kako bi se širi prostor Hartere građanima približio kao idealan za aktivnosti na otvorenom. Glavni cilj bio je pokrenuti raspravu o budućnosti prostora bivše tvornice papira te industrijske baštine Vodovodne i Ružićeve ulice uz kanjon Rječine. Projektom se željelo se doprinijeti i povezivanju ljudi s ovim povijesno važnim gradskim područjem te istražiti potencijal za njegov razvoj, i to kroz ideju kolektivne akcije, prisvajanja prostora i aktiviranja solidarnosti.

„MO Hartera je ime zajednice u nastajanju, a tako smo je nazvali u želji da insinuiramo što rade mjesni odbori. Naime, većinom tih pitanja iz nadležnosti mjesnih odbora mi kao inicijativa, udruge i pojedinci bavili cijelo ovo ljeto – mapirali smo prostor, pokušali ga oplemeniti sitnim i jeftinim intervencijama, oslikati ga, postaviti klupice, koševe za smeće i pokušali dovesti neke zelene održive prakse. Najbitnije od svega, pokušali smo aktivirati zajednicu i staviti ovaj prostor na mapu grada i reći – ovo je prvi portal prema prirodi, ovo je zeleni krajolik, savršeno mjesto za rekreaciju, pogotovo u vrijeme koronavirusa i savršeno mjesto za razne vrste kreativnosti koje i djeca, mladi i odrasli mogu izvoditi“, kazala je Jelena Androić iz MO Hartere.

Projekt Kvartera, zajednički provode udruga Urbani separe, DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci, Centar za umjetnost i urbanistiku iz Berlina (ZK/U Berlin), međunarodna mreža CityToolbox i Goethe-Institut Kroatien, kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u sklopu programskog pravca Slatko i slano.

Na Kvarterskoj ruti se nalaze i murali

Na Kvarterskoj ruti se nalaze i murali

Program je započeo ispred Plodina u Ružićevoj ulici, odakle su predstavnici MO Hartere – zajednice u nastajanju, zainteresirano građanstvo poveli u šetnju. Šetnja se odvila po ulicama Ružićevoj i Vodovodnoj, dakle, po zoni projekta, a završila je u samoj Harteri gdje se održalo predstavljanje projekta. Duž cijele rute postavljanje su i prepoznatljive table s nazivima lokacija i njihovim opisima, što je sve dio tzv. Kvarterskog rječnika.

Na razgovoru u maloj hali Marganovo prisustvovao je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima, koji je ovom prilikom poručio kako je obiđeno područje veliki riječki rekreativni potencijal, ali da je obnavljanje ogromne količine industrijskog nasljeđa koje Rijeka baštini zahtjevan posao.
„Ovo što radite je odlično, jer prije svega skrećete pažnju građana na nešto što mnogi nisu ni svjesni da imamo u centru grada, svega 500 metara od Titovog mosta, postoji kanjon Rječine s prekrasnim geomorfološkim oblicima, sa biljnim i životinjskim svijetom i koji je idealan za početak šetnje kanjonom Rječine. Problem Rijeke je što je mali grad za toliko puno industrijske baštine, koju treba staviti u funkciju i stoga je svaka ovakva inicijativa koja se bazira na dobrovoljnom radu, na entuzijazmu dobrodošla“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

U projektu Kvartera sudjeluju brojne riječke organizacije, udruge, građanske inicijative i pojedinci i pojedinke, a popis zasad uključuje Galeriju Kortil HKD-a na Sušaku, Skateboard klub Kvarner, Kreativni kolektiv Kombinat, Pčelarsku udrugu Milutin Barač, Savez udruga Molekula (RiUse centar), Tranzicijsku inicijativu Rijeka, Caffe bar Skradin, Radio Rožu, Kvart za 5 i Urban Hartera Climbing Crew.