Novi Pastoralni centar “Riječ i život” Baptističke crkve predstavljen je u Gradskoj vijećnici. Riječ je o zahtjevnoj građevinskoj cjelini ukupne površine 2561 m2, s visokim prizemljem u vrhu piramide visine 26 metara, koja će se prema riječima projektanta,uklopiti u vizuru zapadnog dijela grada.

Predstavljanje projekta Pastoralnog centraPastoralni je centar smješten na lokaciji centra Gornjeg Zameta u Primorskoj ulici nasuprot groblja na Zametu, a omeđen je ulicama Vladimira i Milivoja Lenca te Bože Starca Jurićeva. Objekt se sastoji od suterena, prizemlja visokog prizemlja i kora, imat će dvoranu za 400 osoba, dok će cijeli centar moći udomiti čak 800 osoba. Dvorana će se osim vjerskih sadržaja koristiti i kao multifunkcionalan i polivalentan prostor za razne kulturne i obrazovne programe i vjeroučenje. Projekt je izradio arhitekt Dušan Kostić iz tvrtke Art design Rijeka.

Prema riječima Giorgia Grlja, pastora Baptističke crkve Rijeka, ova će crkvena građevina biti izgrađena u skladu sa zahtjevima suvremenog doba. Zato je arhitekt dobio zadatak da iznađe takvo arhitektonsko rješenje kojim će se ostvariti potrebe vjerničke zajednice te izreći njen karakter koji se sagledava u tri odrednice: zajedništvo vjernika u štovanju Boga, zajedništvo oko stola Gospodnjega gdje se služi Riječ i slavi Euharistija i zajedništvo vjernika na službi čovjeku. U vrijeme kada se bogoslužje ne održava, predviđen je prostor u kojem se vjernici u tišini i miru mogu posvetiti molitvi i kontemplaciji.

Crkva je istodobno ‘kuća Božja’, ali je i kuća ljudska, pa time i mjesto susreta sa širim društvenim okruženjem. Zato u Baptističkoj crkvi vjeruju da će mnogi pojedinci i udruge, posebice s područja Gornjeg Zameta, tu pronaći mjesto za svoje aktivnosti i okupljanja te da ovim projektom neće ostvariti samo potrebu za većim prostorom, nego da će realizacijom projekta ostvariti za Baptističku crkvu značajniju potrebu za prostorom koji će omogućiti crkvu s novim licem.