Pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj i njezina suradnica Lana Golob sudjeluju u radu 8. Međunarodnog simpozija o odgoju i obrazovanju, u prijateljskom japanskom gradu Kawasakiju. Tema ovogodišnjeg simpozija je: “Živimo zajedno savladavajući zapreke nastale zbog razlika – za djecu koja će živjeti u budućnosti”

Grad Kawasaki organizira ovaj Međunarodni simpozij za stručnjake u području odgoja i obrazovanja iz svojih gradova prijatelja: Rijeke, Hrvatska, Baltimorea, SAD, Shenyanga, Kina, Bucheona, Južna Koreja i Sheffielda, Velika Britanija, u svrhu razmjene korisnih iskustava iz područja odgoja i obrazovanja.

Kawasaki i Rijeka njeguju prijateljsku suradnju već dugih 40 godina. Suradnju su davne 1977. godine započeli izviđači, skautkinje iz Kawasakija, uz veliku podršku Grada Kawasakija. Unatoč udaljenosti, velikim razlikama u kulturološkom, političkom i drugom smislu, suradnja je zaživjela i ima budućnost. U proteklih 40 godina oba grada inicirala su i ostvarila brojne programe suradnje, koji su doprinijeli međusobnom zbližavanju građana dvaju gradova.

Oba grada imaju i spomenike koji svjedoče o trajnom prijateljstvu. U Rijeci, u parku na Plumbumu, nalazi se tradicionalna japanska kamena lanterna; skulptura Prijateljstvo postavljena je na fontani na Jelačićevu trgu, a 2013. otvoren je Japanski vrt ispred OŠ Vežica, čije su radove financirali i nadgledali članovi Rotary Cluba Tokyo u suradnji s Rotary Clubom Rijeka – Sv. Vid.
U Kawasakiju su također dva spomenika – pokloni Rijeke: skulptura „Djevojka s Jadrana“ akademskog skulptora Frana Kršinića, koju je Rijeka poklonila Kawasakiju u povodu 10. obljetnice prijateljstva te skulptura „Vrata mira“ rad skulptora Ljubomira de Karine, nastao u Kawasakiju 1983. godine za vrijeme održavanja Međunarodne skulptorske radionice.