Predstavnici Grada Rijeke sudjelovali su na konferenciji posvećenoj smanjenju nejednakosti u zdravlju koja se održavala od 11. do 13. lipnja 2019. godine u Ljubljani.

Konferenciju je sazvao Regionalni ured za Europu Svjetske zdravstvene organizacije, a domaćin je bilo slovensko Ministarstvo za zdravlje.

Na poziv Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) predstavnici Grada Rijeke, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković te Jadran Mandekić, voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“, sudjelovali su na konferenciji kao članovi delegacije Europske mreže zdravih gradova.

Konferencija (High-level Conference on Health Equity – Accelerating Progress Towards Healthy and Prosperous Lives for all in the WHO European Region) okupila je predstavnike na visokoj razini, iz 53 države članice u europskoj regiji SZO, relevantne međunarodne organizacije i odabrane nevladine organizacije, kako bi zajednički razmotrili dosadašnji napredak te pronašli načine za ubrzati proces postizanja zdravijeg i uspješnijeg života za sve. Program je bio usredotočen na iznošenje rješenja za smanjenje nejednakosti, kao i postavljanje europske agende za povećanje jednakosti u zdravlju za sljedećih 10 godina.

Kroz tri dana konferencije održan je čitav niz predavanja, okruglih stolova i radionica, a predstavljeno je i veliko istraživanje SZO koje se bavi stanjem jednakosti u zdravlju u Europi. Na kraju sastanka usvojena je deklaracija „The Ljubljana Statement on Health Equity“ kojom su se države članice europske regije SZO obvezale na poduzimanje koraka kako bi se smanjile nejednakosti vezane uz zdravlje i blagostanje građana.

Skip to content