Članovi delegacije koju čine predstavnici jedinica lokalne samouprave i mjesnih zajednica iz Bosne i Hercegovine borave u dvodnevnom posjetu Rijeci s ciljem upoznavanja s ustrojem i funkcioniranjem lokalne samouprave.

Delegacija koju čini 68 članova boravi u Rijeci u sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica“ nastalog zajedničkom inicijativom Vlada Švicarske i Švedske, a kojeg u Bosni i Hercegovini provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u suradnji s domaćim vlastima.

Rijeka je odabrana kao primjer dobre prakse funkcioniranja lokalne samouprave, a goste je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke pozdravio zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Cilj projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ je unaprjeđenje života građana Bosne i Hercegovine kroz osnaživanje lokalnih razina vlasti, usluga i infrastrukture te jačanje demokratske odgovornosti i socijalne uključenosti građana.

Projekt traje od srpnja 2015. godine do srpnja 2019. godine, uključene su 23 jedinice lokalne samouprave i 125 mjesnih zajednica Bosne i Hercegovine te bi u konačnici trebao obuhvatiti 300.000 građana.

Delegaciji je danas predstavljena organizacijska struktura i funkcioniranje jedinice lokalne samouprave, organizacija mjesnih odbora unutar administrativnog područja Rijeke, uloga mjesnih odbora u procesu odlučivanja te praksa uključivanja građana u proces donošenja odluka.

K tome, sudionici će prisustvovati predavanjima o komunikaciji s građanima i pravu na pristup informacijama te predavanjima o sudjelovanju građana u donošenju proračuna i procesima donošenja odluka u Gradu Rijeci. Također, bit će im prezentirani i procesi EU integracije gradova i općina.

Delegacija iz Bosne i Hercegovine sutra će posjetiti Mjesni odbor Zamet gdje će imati priliku upoznati strukturu i funkcioniranje mjesnog odbora, a posjetit će i Centar Zamet te Astronomski centar.

Ured Grada Rijeke
Suradnica za odnose s medijima
Iva Balen