Delegacija Međunarodne organizacije turkijske kulture – TURKSOY, koja provodi aktivnosti na jačanju turkijske kulture i njezine promocije u svijetu, u dvodnevnom je posjetu Rijeci.

Delegaciju Međunarodne organizacije turkijske kulture u čijem su sastavu Nj.E. Düsen Kasseinov, generalni tajnik Međunarodne organizacije turkijske kulture –TURKSOY, Shokrukh Akbarov, voditelj Međunarodnog odjela Ministarstva kulture Republike Uzbekistan, Tleuzhan Seksenbay, savjetnik u Veleposlanstvu Kazahstana u RH i Fatih Aliyi, projektni koordinator za Balkan Međunarodne organizacije turkijske kulture – TURKSOY, danas su u Salonu Grada Rijeke primili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota.

Predstavnici Međunarodne organizacije turkijske kulture – TURKSOY u dvodnevnom posjetu Rijeci

Predstavnici Međunarodne organizacije turkijske kulture – TURKSOY u dvodnevnom posjetu Rijeci

Nakon prijema održan je obilazak izložbe pod nazivom ”Impressions from Khiva” koja je postavljena na postamentima na Korzu i predstavlja uzbekistanski grad Khivu. Također, delegacija će tijekom dana obići i razgledati Rijeku i riječke znamenitosti.

Izložba je otvorena u suradnji Organizacijskog odbora TURKSOY-a, Ministarstva kulture Uzbekistana i Grada Rijeke s ciljem predstavljanja Kulturne prijestolnice turkijskog svijeta 2020. Najvažniji cilj ove izložbe jest doprinijeti upoznavanju i međusobnom zbližavanju kultura.

Grad Khiva se smatra jednim od najstarijih gradova istočne civilizacije. O prepoznatljivosti kulturne baštine Khive svjedoči i činjenica da je Khiva prvi grad u Središnjoj Aziji koji je odlukom Generalne skupštine UNESCO-a iz prosinca 1990. godine, uvršten na listu svjetske baštine.
Grad se nalazi u sjeverozapadnom dijelu središnje Azije, u Republici Uzbekistan. Khiva, koja se često naziva muzejem na otvorenom, glavni je grad regije Khorezm.

Grad se razvijao kao važno trgovačko središte na Putu svile s brojnim tržnicama i bazarima, kako unutar tako i izvan grada. Trgovačkim karavanama često su putovali misionari, istraživači i učenjaci. Različitost kultura i nacija imala je značajnu ulogu u oblikovanju identiteta Khive, stvarajući tako, ne samo medrese i džamije koje datiraju iz 7. i 8. stoljeća nove ere, već i jedne od prvih zoroastrijskih i budističkih hramova te židovskih sinagoga. Khiva je poznata i kao grad obrazovanja i znanosti u središnjoj Aziji sa čak 29 medresa koje su pokrivale područje 26 hektara unutarnjeg grada što ukupno broji 64 medrese.

TURKSOY je međunarodna kulturna organizacija zemalja i regija u kojoj žive turkijski narodi i govori se turkijskim jezicima. Osnovana je 1993. godine nakon što su ministri kulture Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turkmenistana i Turske potpisali osnivački sporazum. TURKSOY ima svoje sjedište u Ankari, Turska. Organizacija ima svoje korijene u susretima tijekom 1992. godine u Bakuu i Istanbulu, gdje su ministri kulture iz Azerbajdžana, Kazahstana, Kirgistana, Uzbekistana, Turske i Turkmenistana obvezali na suradnju u zajedničkom kulturnom okviru. TURKSOY je naknadno utvrđen sporazumom potpisanim 12. srpnja 1993. u Almati.