Predstavom „Šest likova traži autora“ talijanskog književnika Luigija Pirandella, u režiji i adaptaciji Olivera Frjića i izvedbi zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, sinoć je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoren 26. Međunarodni festival malih scena.

Po izboru selektora Bojana Munjina i Umjetničkog voditelja Nenada Šegvića, do 9. svibnja, na tri lokacije, u HKD-u, HNK u Ivana pl. Zajca i Filodrammatici bit će prikazano ukupno osam predstava u konkurenciji iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Bugarske i jedna van konkurencije.

Odgovorno kazalište u neveselu vremenu, zajednički je nazivnik selektora Bojana Munjina prema kojem ovogodišnji Međunarodni festival malih scena u Rijeci, bez imalo želje da bude ‘u trendu’ ili promovira specifični tip ‘angažiranog’ kazališta, predstavama koje nudi iskazuje iskrenu i ne malu ozbiljnost odgovornosti da preko pozornice govori i raspravlja o svijetu, lokalno i globalno, koji danas ne izgleda nimalo dobro.

Teatar EXIT iz Zagreba izvest će „Susret“ Nine Mitrović; Theater in der Josefstadt iz Beča, čija je predstava „Divlja patka“, u režiji Mateje Koležnik prošle godine proglašena najboljom, ove godine nastupa s predstavom „Putovanje izgubljenih“ Daniela Kehlmana u režiji Janusza Kice; Narodno pozorište iz Beograda predstavit će se s „Balkanskim špijunom“ Dušana Kovačevića u režiji Tatjane Mandić Rigonat; Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvest će „Sudnji dan“ Neila LaButea u režiji Jane Maričić te „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića; Kazališni Laboratorij Sfumato iz Sofije sudjeluje s predstavom „Luda trava“ Yordana Radichkova u režiji i adaptaciji Margarite Mladenove, a festival će zatvoriti predstava “Huddersfield“ Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka i izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih.
Izvan konkurencije bit će prikazana predstava “Michelangelo” Koprodukcija: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i Festivala Dubrovačke ljetne igre.

Festival je otvorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Žiri Festivala malih scena ove godine radi u sastavu: Marija Sekelez (gluunica iz Zagreba), Doris Šarić Kukuljica (glumica iz Zagreba) i Svetlana Bojković (glumica iz Beograda). Žiri Novog lista dodijelit će nagradu Mediteran, a ove godine čine ga: Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić.

U popratnom festivalskom program, sinoć je u Galeriji Kortil otvorena izložba kazališnih plakata Mirka Ilića iz fundusa Muzeja modeme i suvremene umjetnosti Rijeka.

Ovaj svjetski po znati umjetnik, profesionalnu dizajnersku karijeru započeo je u Europi, sudjelujući kao ilustrator i umjetnički direktor u kreiranju brojnih postera, omota albuma i stripova. Godine 1986. odlazi u SAD gdje radi kao ilustrator vodećih magazina i novina. Godine 1991. postao je umjetnički direktor Time magazina (International), a godinu kasnije i umjetnički direktor Editorijala u New York Timesu. Godine 1995. osnovao je Mirko Ilić Corp. studio grafičkog dizajna.

Skip to content