Petnaesto izdanje 25 FPS festivala u Art-kino donosi premijeru novog kratkometražnog filma Mate Ugrina “Prazni sat o radnicima brodogradilišta”, snimanog u Rijeci i uz potporu Grada Rijeke. Na programu su, već tradicionalno, i pobjednici novog izdanja FPS-a.

Početak listopada u Art-kinu i ove godine donosi 25 FPS – Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa, u svom 15. izdanju. Festival prikazuje nezavisne i nekomercijalne filmove koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, a riječko gostovanje zakazano je za 1. i 2. listopada.

Drugi dan festivala donosi riječku premijeru novog kratkometražnog filma Mate Ugrina Prazni sati. Sniman u Rijeci, Ugrinov film prati migrantske radnike brodogradilišta koji dane provode u krugu samačkog hotela. Film je sufinanciran sredstvima Grada Rijeke i Hrvatskog audiovizualnog centra temeljem Sporazuma o suradnji i jačanju lokalnih autorskih kapaciteta. Uz premijeru filma, 2. listopada, na programu su i nagrađeni filmovi 15. FPS-a.

Mate Ugrin rođen je 1986. u Puli. Diplomirao je filmsku režiju 2012. na Akademiji umjetnosti u Beogradu i završio diplomski studij filma na Umjetničkoj akademiji u Hamburgu (HFBK). Trenutačno je apsolvent majstorskoga programa na Umjetničkoj akademiji u Berlinu (UdK) kao stipendist Fondacije A. Toepfer. Uz Prazne sate, Ugrin je režirao filmove Mjesta u blizini i U međuvremenu. Živi i radi između Zagreba i Berlina.

Ulaz na sve programe u sklopu 25 FPS gostovanja u Art-kinu je slobodan.