Nadugo nakon što mu je u riječkoj Gradskoj vijećnici predstavljena likovna monografija “Radoičić: San“ napustio nas je  Vjekoslav Vojo Radoičić, istaknuti hrvatski i riječki umjetnik.

Ovaj veliki multimedijalni umjetnik, slikar, grafičar, ilustrator, scenograf i kipar, miljenik publike i dobitnik brojnih priznanja i nagrada preminuo je u 87. godini, nakon više od pola stoljeća intenzivnog stvaranja, ostavljajući nam u sjećanje svoje radove u vidu oslikanih skulptura i fasade te šareni turistički autobus.

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je 1930. u Slavonskoj Požegi. Porijeklom je iz Boke Kotorske, živio je i radio u Düsseldorfu, Londonu i Beču, ali je najvećim dijelom života bio vezan za Rijeku. Podjednako prisutan u zemlji i inozemstvu, do današnjih je dana imao ukupno 197 samostalnih i sudjelovao na više od 250 skupnih izložbi, a za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 80 scenografija.

Vjekoslav Vojo Radoičić dobitnik je državne nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Nagrade Grada Rijeke i brojnih drugih nagrada i priznanja. Odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos u kulturi. Za ilustraciju dječje knjige dobio je 1984. godine nagradu “Grigor Vitez” i 1989. godine nagradu “Ivana Brlić-Mažuranić”.

Bio je redovni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Künstler Österreichs, Wien – Schonbrun).

Otišao je samo dvadesetak dana nakon što mu je u Vijećnici Grada Rijeke predstavljena likovna monografija “Radoičić: San“ koja obuhvaća umjetnički pregled njegovih najvažnijih radova, kroz tekstove akademika Tonka Maroevića te povjesničarki umjetnosti Jerice Ziherl i Nadežde Elezović.

Bio je to posljednji susret s barba Vojom.