Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je nove preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski.

Prijašnje preporuke nastale temeljem informacija i uputa kojima se raspolagalo, govorile su da samo osobe s akutnim respiratornim infekcijama trebaju nositi masku koja pokriva nos i usta korisnika.

Međutim, nošenje jednokratnih maski na javnim mjestima na kojima se ne može održavati sigurnosna udaljenost, npr. javni prijevoz, trgovine prehrambenih proizvoda ili čak na radnom mjestu, mišljenja je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, moglo bi pomoći smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2. Maske mogu podići svijest o fizičkoj udaljenosti i zdravstveno osviještenom ponašanju.

U uputi HZJZ govori se o tri vrste maski:

  • Maske za lice su koje se izrađuju od komercijalno dostupnih dvoslojnih pamučnih materijala gušćeg tkanja i nose se u svakodnevnom životu. Nošenjem se može usporiti strujanje daha ili prijenos respiratornih kapljica, maske mogu pojačati svijest o potrebi za fizičkim distanciranjem kao i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima radi zaštite zdravlja. Čak i tijekom nošenja maske za lice potrebno je prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije održavati razmak između osoba od 2 m. Maske bi se nakon jednog nošenja trebale u idealnim uvjetima oprati na 95 stupnjeva, a najmanje na 60 i temeljito posušiti.
  • Medicinske/kirurške maske prvenstveno se koriste za zaštitu drugih osoba od izlaganja potencijalno zaraznim kapljicama one osobe koja nosi masku. Njihova je primjena jednokratna.
  • Filtrirajuće polumaske (FFP) ubrajaju se u osobnu zaštitnu opremu u kontekstu zaštite na radu i namijenjene su zaštiti od čestica, kapljica i aerosola u zdravstveni ustanovama. Njihova primjena je jednokratna.

Preporuke za korištenje maski za lice, medicinskih i zaštitnih maski (izvor: HZJZ)
Preporuke za korištenje maski za lice (izvor: HZJZ)