Županijski Stožer Civilne zaštite donio je preporuke za građane koji se vraćaju s godišnjeg odmora ili su putovali izvan Primorsko-goranske županije.

Na sjednici Stožera održane 13. kolovoza razmatrane su novonastale okolnosti u svezi pandemije COVID-19 te ponovni porast broja aktivnih slučajeva.

Temeljem epidemiološke analize slučajeva SARS-CoV-2 infekcije tijekom srpnja i kolovoza na području PGŽ od strane stručnih epidemioloških službi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a zaključeno je kako je znatni dio novooboljelih osoba povezan s izloženošću građana prilikom boravka na odmoru i korištenja turističko-ugostiteljskih sadržaja na turističkim destinacijama u onim hrvatskim županijama ili mjestima gdje se u proteklih mjesec dana zabilježio veći broj infekcija.

Stoga se preporučuje prepoznavanje rizika izloženosti kod osoba koji su prema epidemiološkoj anamnezi boravile na područjima gdje se u sklopu korištenja turističkih sadržaja kreće veći broj ljudi, kojom prilikom dolazi do neizbježnih bliskih kontakata. Navedeno se pogotovo odnosi ako su građani putovali javnim ili turističkim prijevozom na dužim relacijama, posjećivali noćne klubove i slične ugostiteljske objekte, napučena gradska okupljališta i slično.

Navedene aktivnosti su rizične prvenstveno iz razloga što u takvim okolnostima većina ljudi ne može ili ne održava fizičku distancu, ne koristi zaštitnu masku preko usta i nosa te se ne primjenjuje odgovarajuća higijena ruku i okoliša. Posebno se ovo odnosi na građane koji rade u zdravstvenim i odgojno-obrazovnim institucijama, odnosno koji su u okviru obavljanja svojih poslova na radnome mjestu u kontaktu s ljudima.

U preporuci stoji da se u slučaju razvoja i najblažih simptoma bolesti kompatibilnih s COVID-19 osobe s navedenom anamnezom uz ostalu eventualno potrebnu kliničku i laboratorijsku obradu, upute i na PCR testiranje na SARS-CoV-2.