Pred ispunjenom Gradskom vijećnicom kustos Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau održao je prezentaciju „Geneza Auschwitza“.

Posjetitelji su mogli saznati više o povijesti jednog od najzloglasnijih logora nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu, i to kroz virtualni posjet provesti kobnim logorskim stazama, barakama u kojima su vršeni dubiozni medicinski eksperimenti, podrumima za mučenje, zidom smrti, užasima željezničke rampe u Birkenau gdje se vršila selekcija za krematorij te fascinantnim eksponatima Memorijalnog muzeja.

Prezentaciju je održao kustos Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau Ryszard Domasik

Prezentaciju je održao kustos Memorijalnog muzeja Auschwitz-Birkenau Ryszard Domasik

Prezentaciju su organizirale udruge antifašističkih boraca i antifašista Rijeke i Opatije te Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, uz pokroviteljstvo Grada Rijeke.

Prezentaciji je prisustvovao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je početkom rujna sudjelovao na svečanosti obilježavanja 80. obljetnice izbijanja Drugog svjetskog rata u poljskom gradu Gdanjsku.
„Zahvaljujući D’Annunzijevom pohodu na grad, Rijeka je prva osjetila što znači fašizam. Neki očito nisu naučili povijesnu lekciju i žele relativizirati povijesne činjenice – nikako ne mogu shvatiti da danas netko D’Annunziju podiže spomenik,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako su ovakve prezentacije važne kako bi se podsjetili o kakvom je zlu riječ, kako se više nikad ne bi ponovilo. Uz gradonačelnika, prezentaciji je prisustvovao i njegov zamjenik Nikola Ivaniš.

Ispunjena Gradska vijećnica

Ispunjena Gradska vijećnica

Danas, u petak 6. rujna, također u 18 sati, prezentacija će se održati u opatijskoj Villi Antonio, a moderirat će ju Oleg Mandić, poznati opatijski antifašistički aktivist, poznat kao posljednji dječak koji je napustio ovaj zloglasni koncentracijski logor.

Skip to content