Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine prijatelji djece 25. studenoga ove godine Gradu Rijeci dodijelio je Povelju za Naj-akciju koja je učinila život ljepšim i boljim djeci našega grada u 2013. godini.

Riječ je o projektu „Tko će na kraju školske godine imati najviše zdravih ili saniranih zuba?“, a za njegove sudionike danas je u Salonu Grada Rijeke organiziran prijem.

Pobjednici, sadašnji 2.c razred OŠ „Vladimir Gortan“, po završetku projekta imao je najveći postotak djece (60%) sa zdravim zubima. I 2.a razred OŠ „Brajda“proglašen je pobjedničkim razredom jer je od 24 učenika pri prvom pregledu karijes imalo njih 17, od kojih je na pregled otišlo čak njih 14.

“U ovom projektu natjecateljskog karaktera u kojemu je sudjelovalo 27 razrednih odjeljenja prvašića iz 22 riječke osnovne škole postigli ste uistinu značajan uspjeh, a ujedno ste još više naučili o zdravim navikama. I vama i vašim roditeljima treba odati priznanje za dentalnu higijenu koja zaslužuje svaku pohvalu”, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel obraćajući se djeci i ostalim gošćama koje je primio zajedno s pročelnicom Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankicom Perhat, savjetnicom u tom Odjelu Kristinom Dankić i pročelnicom Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sandom Šušanj.

Prijemu su prisustvovala djeca drugih razreda škola Brajda i Vladimir Gortan, pobjednika u projektu, učiteljice Vesna Valenčić, Svjetlana Pantoš, Aleksandra Novaković i Zinka Čabrijan, ravnateljica škole Brajda Adriana Rubignoni-Cecić i ravnateljica škole Vladimir Gortan Ana Biočić, prodekanica Studija dentalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Renata Gržić i suradnica na projektu Tatjana Jović, dr.dent.med.

Ovom prigodom gradonačelnik Obersnel prodekanici Renati Gržić uručio je simboličan ček na iznos od 10.000 kuna, kao poticaj za nastavak rada na projektu. Provedba projekta počela je krajem 2012. godine, a osmislili su ga studenti i profesori Studija dentalne medicine, uz podršku Grada Rijeke. Među riječkim prvašićima proveli su jednogodišnji preventivni program natjecateljskog tipa. U projektu je sudjelovalo 479 djece, a promatrao se broj djece koja su nakon prvog pregleda posjetila stomatologa te broj djece s najviše zdravih zuba.

“Cilj ovoga projekta je da svi učenici imaju zdrave zube i da stomatolozi imaju što manje posla. Stoga akcija ide dalje. Studenti 5. godine Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci krenuli su u posjet više od 1.000 prvašića. Želimo da naši budući stomatolozi razviju svijest o značaju preventivnog i socijalnog angažmana”, kazala je dr. Gržić.