Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima održao je prijam za dobitnike državnih nagrada. U području vrhunskog sporta i sporta osoba s invaliditetom, znanosti i promicanja prava djece državna odlikovanja dobili su Samir Barać, Predrag Sloboda, Miljenko Mišljenović, Biljana Francišković, Ivan Krapić, Igor Hinić i Robert Vianello.

Gradonačelnik Obersnel čestitao je svim nagrađenima na dobivanju visokih državnih priznanja, istaknuvši ponos što u Rijeci djeluje ili iz Rijeke potječe toliko osoba koji ostvaruju iznimne rezultate u različitim društvenim područjima. Ujedno je izrazio uvjerenje kako će priznanja predstavljati poticaj svim nagrađenima za još uspješnije buduće djelovanje.

Bivši vaterpolist, a trenutno predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske u području sporta i postignutih vrhunskih sportskih rezultata. Između brojnih sportskih uspjeha, posebno se ističe osvajanje zlatne olimpijske medalje na Olimpijskim igrama u Melbourneu 2007. godine.

Osim Baraća, nagrađeno je još čak troje vaterpolista, koji su državne nagrade dobili za osvajanje zlatne medalje u vaterpolu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti 2017. te doprinos promociji sporta i ugleda Republike Hrvatske u svijetu. Tako je predsjednik Hrvatskog vaterpolo saveza Predrag Sloboda odlikovan redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za osobiti doprinos u osvajanju zlatne medalje, a za izniman sportski uspjeh odlikovani su reprezentativci Ivan Krapić i Igor Hinić Redom hrvatskog pletera.

Na prijamu su bili Samir Barać, Predrag Sloboda, Biljana Francišković i Miljenko Mišljenović

Na prijamu su bili Samir Barać, Predrag Sloboda, Biljana Francišković i Miljenko Mišljenović

Miljenko Mišljenović, predsjednik Udruge osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka te predsjednik Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke, odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara za osobite zasluge za razvoj, promicanje i unapređenje sporta i sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom te postignutih vrhunskih sportskih rezultata u Republici Hrvatskoj i u svijetu.

Odgajateljica u Dječjem vrtiću Rijeka  Biljana Francišković dobitnica je Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta u 2017. godinu i to za projekt „Razlike među ljudima“, u sklopu kojeg su djeca različitih nacionalnih manjina pripremila slikovnicu „Različiti, a ipak isti“ s porukom o važnosti poštivanja i uvažavanja razlika među narodima.

Robert Vianello, znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković, dobitnik je Državne nagrade za znanost, točnije Godišnje nagrade za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, polju kemija, znanstvena grana teorijska kemija za radove objavljene u 2016. godini u nekoliko uglednih međunarodnih znanstvenih časopisa.

Nagrađeni su se zahvalili na prijemu i čestitkama, ali i podršci u vidu gradnje sportskih objekata, financijske i logističke podrške udrugama te omogućavanja uvjeta za razvoj kvalitetnih projekata u području predškolskog odgoja.
„Govorim u svoje osobno ime, ali vjerujem i u ime svih nagrađenih, da su naše nagrade priznanja za naš način života – želimo učiniti grad boljim, a život kvalitetnijim“, kazao je Barać.

Pored gradonačelnika, dobitnike su primili i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, pročelnica Odjela za sport i tehničku kulturu Vera Begić Blečić, savjetnica za predškolski odgoj Odjela za odgoj i školstvo Tea Mičić te Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.