Druga po redu akcija “Uključi se!” građanima nudi mogućnost prijava različitih projekata i programa do 19. lipnja, te mogućnost prijava u Vijeće građana do 9. lipnja, odnosno prijava za volontiranje u EPK projektu.

I ove godine Rijeka 2020 – EPK poziva sve građane na aktivno sudjelovanje u projektu prijestolnice i financira realizaciju ideja i prijedloga građana za bolji i ljepši grad!

Do 19. lipnja možete prijaviti svoje projekte, a do 9. lipnja možete se prijaviti u Vijeće građana koje će procjenjivati pristigle ideje i prijedloge i birati one koje zaslužuju financijsku potporu za realizaciju. Za volontiranje u projektu prijestolnice možete se prijaviti u bilo kojem trenutku.

Rijeka će 2020 biti Europska prijestolnica kulture. Ova titula je, između ostalog, prilika za realizaciju mnogih dobrih ideja koje će povećati kvalitetu života ili pak ljepotu naše županije, grada, naselja, kvarta, parka, ulice ili možda balkona.

Zato je prošle godine pokrenuta, a ove godine se nastavlja kampanja “Uključi se!” u kojoj ideje predlažu sami građani ili udruge, izabiru ih sami građani, a Europska prijestolnica kulture financira izabrane ideje kako bi se doista mogle realizirati.

Kakve ideje možete prijaviti?

Otvorena su dva poziva građanima – jedan pod nazivom Civilne inicijative, a drugi se zove Zeleni val!

Među Civilne inicijative spadaju one ideje koje se baziraju na suradnji građana i koje donose nešto dobro većem broju ljudi.

Možete predložiti povezivanje i druženje ljudi kroz korisne ili edukativne aktivnosti. Možete predložiti povezivanje društveno korisnog rada kroz kulturu i umjetnost. Možete u prijedlozima biti inovativni i drugačiji, a možete i slijediti druge jer postoje već iskušani recepti koji su uspjeli u drugim gradovima, pa zašto ih ne bismo primijenili u Rijeci.

Neki primjeri građanskih inicijativa koji vam mogu razbuditi maštu i pomoći vam da osmislite vlastiti prijedlog, navedeni su na stranici Europske prijestolnice kulture u rubrici Civilne inicijative kojoj možete pristupiti i ovdje:

S druge strane, Zeleni val je simbolički naziv za oplemenjivanje grada sadnjom biljki, stabala, cvijeća i uopće raznolikog zelenila, ali i naziv za različite prijedloge i ideje iz područja ekologije.

U sklopu Zelenog vala možete predložiti bilo kakvo zeleno uređenje koje ne zahtijeva građevinsku dozvolu i koje namjeravate provesti na javnim površinama koje su nam svima zajedničke. Također, možete predložiti i ekološko-edukativne akcije koje biste proveli na nekom javnom prostoru, a koje svima mogu skrenuti pažnju na važnost očuvanja prostora u kojem živimo.

Neki primjeri i ideje koji vam mogu pomoći da osmislite svoje vlastite i prijavite ih na Zeleni Val nalaze se ovdje, kao i prijavnice i svi ostali detalji:

A što je Vijeće građana?

Vijeće građana pregledava i procjenjuje prijedloge ostalih građana i udruga te odabire najbolje koji će potom dobiti financijsku potporu za realizaciju.
Riječ je o prijedlozima koji pristižu kroz gore navedene programe uključivanja Zeleni val i Civilne inicijative.
Na ovaj način, sve je u rukama građana, uključivo i moć odlučivanja.

Da biste se detaljnije informirali o Vijeću građana i prijavili se za sudjelovanje u njegovu radu, slijedite ovaj link:

Volonteri

Četvrta mogućnost uključivanja u projekt Europske prijestolnice kulture je volontiranje i volonterima se upućuje poseban poziv jer bez njih finalna provedba programa ni jedne europske prijestolnice kulture ne bi bila moguća.

Ako se odlučite na uključivanje putem volontiranja, u pripremnoj 2019. prisustvovat ćete edukacijama namijenjenima posebno za volontere. O prijestolnici kulture doznat ćete sve što još niste doznali i postat ćete njen sastavni dio. Upoznat ćete nove ljude, sudionike programa i riječke goste. Imat ćete priliku surađivati s producentima i umjetnicima, organizatorima i zvijezdama. Među prvima ćete otvarati vrata novih kulturnih ustanova u Rijeci – muzeja, knjižnice, dječje kuće…

Da biste se prijavili za volontiranje u projektu, slijedite ovaj link:

Iz Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture upućena je poruka poziva svim građanima koja glasi:

Uključite se i stvarajte Luku različitosti!

Skip to content