U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održan je prijem za umirovljene djelatnike riječkih odgojno-obrazovnih institucija povodom Svjetskog dana učitelja koji se obilježava 5. listopada.

Tradicionalni prijem održava se za djelatnike odgojno-obrazovnih institucija koji su u mirovinu otišli u protekloj školskoj/pedagoškoj godini.
Tijekom školske, odnosno pedagoške 2019/2020. godine u mirovinu otišlo je 33 djelatnika riječkih odgojno-obrazovnih institucija.

Umirovljene djelatnike primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenici gradonačelnika Marko Filipović i Nikola Ivaniš te pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušanj.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana učitelja je, između ostaloga, isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgojitelja, njihovog utjecaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji. Stoga, ovo je prilika da se svim učiteljima barem na jedan dan pokloni zaslužena pažnja, za sve dane, mjesece i godine koje provode radeći s našom djecom.

Utemeljenju Svjetskog dana učitelja prethodilo je donošenje Preporuke o statusu učitelja koja je usvojena 5.listopada 1966. godine u Parizu kao i prijedlog Generalne konferencije UNESCO-a na 26. sjednici da se takav dan službeno obilježi. Prijedlog je prihvaćen i Svjetski se dan učitelja od tada obilježava 5.listopada svake godine.
Pozdravljajući prisutne gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako će u svom obraćanju koristiti pojam učitelj, prema među okupljenima ima i odgajatelja, nastavnika. “Bez obzira gdje radili u sustavu obrazovanja, osnovnoj školi ili dječjem vrtiću vaš posao najbolje oslikava pojam „Učitelj“. Ova godina za sve je bila teška. Prvo štrajk, a zatim ova nevolja s pandemijom i prekid nastave. Unatoč brojnim zagovornicima novih tehnologija i nastave na daljinu. Ništa ne može zamijeniti neposredni kontakt s onima koji predaju znanje. Uostalom danas djeca gotovo više vremena provode sa odgajateljima i učiteljima nego s roditeljima. Vaša uloga nije samo prenošenje znanja. O vama ovisi i odgoj djece jer vi svojim stavovima, odnosom prema znanju i svijetu koji nas okružuje te prema djeci koju odgajate doprinosite formiranju njihove ličnosti. Već sam na žalost više puta u proteklih dvadeset godina rekao kako se u odnosu naspram učitelja ništa nije promijenilo, kad je riječ o konkretnom vrednovanju znanja i vaše struke, jer na kraju, od plaće se ipak živi“, kazao je gradonačelnik te dodao kako je možda najveća nagrada za uloženi trud u odgajanje generacija kada sretnete nekog od svojih bivših učenika koji vas prepozna i s njime popričate o tome što je i kako postigao. To vas ispunjava osjećajem da ste radili nešto dobro zaključio je gradonačelnik čestitajući Svjetski dan učitelja.

U ime svih nazočnih, na prijemu se zahvalila Mirjana Stojnović, koja je svoj radni vijek provela kao logoped naglasivši kako sigurno govori u ime svih onih koji su svoj posao obavljali časno i s ljubavlju usprkos svim izazovima i time ispunile svoju misije, a to je prenošenje znanja i odgajanje generacija učenika u ovako složenom sustavu kakav je obrazovni.