Ususret obilježavanju Svjetskog dana učitelja u Salonu Grad Rijeke održan je tradicionalni prijem za trideset i dvoje umirovljenih prosvjetnih djelatnika osnovnih škola Grada Rijeke, Dječjeg vrtića Rijeka, Centra za odgoj i obrazovanje te Doma mladih Rijeka, koji su u mirovinu otišli u školskoj godini 2015./2016.

Umirovljene učitelje i odgajatelje u Salonu Grada Rijeke primili su gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj te im uručili zahvalnice i knjige “Đir po Korzu”.

Čestitajući im Svjetski dan učitelja, gradonačelnik Obersnel uzvanicima se zahvalio na nesebičnom trudu koji su ulagali kroz godine rada u prosvjeti, kao i znanju i životnoj mudrosti koje su prenijeli brojnim mladim naraštajima. Poželio im je aktivne i dinamične umirovljeničke dane i dodao kako vjeruje da je svakom učitelju i odgajatelju najveća nagrada nakon mnogo godina sresti svoje učenike kao odrasle, uspješne ljude.

Zahvale na dugogodišnjoj kvalitetnoj suradnji uputila im je i pročelnica Sušanj.

Učiteljima i odgajateljima uručene su zahvalnice Grada Rijeke Zahvalnice Grada Rijeke ove su godine primili: Vesna Valenčić, Loretta Čop, Ankica Matijević, Ana Beclin Šostarec, Ivan Tomičić, Željka Božić, Marija Katalin, Davorka Mesaroš, Ljiljana Budanović, Viviana Cesarec, Radmila Devide, Branka Grgurić, Smiljanka Knežević, Jadranka Papić- Turina, Božena Skender, Igor Crnković, Klaudija Kraljić, Nada Scrobogna, Zdenka Šipka, Sonja Predovan, Mirjana Barbir, Anica Švajcer Rendić, Danila Herman, Alemka Aničić, Sonja Dragičević, Ankica Babić, Radojka Prijić, Miroslav Vladilo, Jasna Blažić, Vesna Sušić, Silvija Nežić i Flavia Smilović.

U sklopu prijema nastupila je i Klapa Duga iz Dječjeg vrtića Rijeka.

Podsjetimo, UNESCO je 1994. godine proglasio 5. listopada Svjetskim danom učitelja, u spomen na isti datum 1966. godine, kada je u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja. Od tada se ovaj dan obilježava u više od sto zemalja. Želja i namjera je da obrazovanje odnosno učitelji i odgojitelji, dobiju društvenu važnosti koju i zaslužuju.
(A.V.)