Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima, zamjenikom Markom Filipovićem i pročelnicom Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj primio je u Salonu Grada Rijeke dobitnike nagrade “Ivan Filipović“ za 2018. godinu, prof. dr. sc. Branka Rafajca i prof. Patriciju Nikolaus.

Prof. dr. sc. Branko Rafajac, umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci i profesor emeritus Sveučilišta u Rijeci nagrađen je Nagradom za životno djelo, dok je Patricija Nikolaus, profesorica fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci nagrađena Godišnjom nagradom u području srednjeg školstva. Dodjela spomenutih nagrada održana je 3. srpnja 2019. godine u Saboru RH.

Nagrada Ivan Filipović nosi ime po učitelju koji je rođen 1823. u Velikoj Kopanici, a umro 1895. u Zagrebu. Filipović je bio školski nadzornik, plodan pisac, urednik časopisa, osnivač Hrvatskoga pedagoško-književnog zbora i Saveza hrvatskih učiteljskih društava. Zbog svog istaknutog učiteljskog rada, zauzimanja za učiteljevu samostalnost i slobodu te slobodu narodne škole njegove su ga kolege nazvali ocem učitelja.

Nagrada se dodjeljuje od 1964. godine, prvo u okrilju Hrvatskog pedagoško-književnog zbora, a zatim od 1967. postaje nagrada Sabora Republike Hrvatske. Dodjeljuje se onima koju su svojom stručnošću, zalaganjem i uzornim radom pridonijeli unapređivanju odgojno-obrazovnog procesa i ugledu učiteljskoga poziva.

Prof. dr. sc. Branko Rafajac, dao je veliki doprinos kao profesor, ali i kao dekan fakulteta, a Patricija Nikolaus, profesorica fizike u Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci dala je velik doprinos u popularizaciji fizike među mladima.
Čestitajući dobitnicima gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako gotovo da nema godine a da neka od nagrada Ivan Filipović ne završi u Rijeci, što je potvrda visoke razine obrazovanja u Rijeci.  Ponosni smo također i na uvođenje Građanskog odgoja kojim je obuhvaćena sada već treća godina učenika, što dovoljno govori o tome kakav je naš odnos prema sustavu obrazovanja. Govoreći o značaju nastavnika i profesora u obrazovnom procesu, koji uz naknadu koju dobivaju ulažu i puno entuzijazma, gradonačelnik je kazao kako smo više puta čuli od predstavnika vlasti kako je u odgoju mladih sustav obrazovanja najvažniji, no kad treba vrednovati one koji u tom sustavu rade, onda tu obično nešto zapne. Dobitnicima je čestitala i  pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj naglasivši kako su nagrade došle u ruke onih koji su doprinijeli unaprjeđenju sustava obrazovanja, popularizaciji znanosti i novim spoznajama.

Zahvaljujući na čestitkama profesorica Patricija Nikolaus je kazala kako Grad Rijeka, bez obzira što nije nadležan za srednje škole prepoznaje značaj obrazovanja i ulaganja u izvrsnost pa je tako prošle godine Grad financirao učešće sedam učenika i dva mentora Gimnazije Andrije Mohorovičića na međunarodnom natjecanju FIRST – Robotics Competition u Hempsteadu, New York gdje su osvojili dvije nagrade.

Prof. dr. sc. Branko Rafajac je kazao kako je došao u Rijeku, sredinu koja je bila otvorena za mlade ljude, pa je ostao živjeti i raditi i u Rijeci i tu je proveo svoj cijeli radni vijek. Rafajac je naglasio kako mu je oduvijek bila važna radna sredina i povjerenje koje su imali u njega, što mu je davalo poticaj i osjećaj odgovornosti, posvećujući nagradu svim svojim prethodnicima na rukovodećim mjestima fakulteta, suradnicima, Sveučilištu te Gradu Rijeci.

U znak zahvale gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel poklonio je u ime Grada Rijeke dobitnicima nagrade srebrnjak Sv. Vida.

Skip to content