Dječji vrtić Rijeka od 25. do 29. rujna domaćin je međunarodnim partnerima na projektu „Zeleni odgojitelji za zelenu djecu“ čiji je cilj jačanje ekološke svijesti djece, odgojitelja i roditelja te djelovanje sukladno načelu „misli globalno, djeluj lokalno“.

Projekt je nastao iz potrebe i uvjerenja da je od neprocjenjive važnosti odgoj pojedinaca koji će shvatiti i razumjeti ozbiljnost problema, svjesno čuvati okoliš i sprečavati njegovo onečišćenje.

Projekt se provodi u suradnji predškolskih ustanova iz 7 europskih zemalja: Švedske (Butaland Flemingsberg) koja je ujedno koordinator projekta, Turske (Unye Anafarta Ilkokulu iz Unye), Litve (Kauno menu darzelis “Etiudas”, Kaunas), Španjolske (Escola Ignasi Mele i Farre iz Tossa de Mar), Estonije (Arbu Lasteaed iz Tallinna), Francuske (Association Hexagonale de l’Innovation Sociale et de l’Education iz Goussainville) i Hrvatske (Dječji vrtić Rijeka). U projektu iz ustanove DV Rijeka izravno sudjeluje petnaest sudionika, dok je broj neizravno uključenih znatno veći (najmanje 250 djece u dobi od 3 do 6 godina, njihovi odgojitelji i roditelji).

Prijem za predstavnike partnera održan je u prostorijama Centra tehničke kulture Rijeka, a prema riječima ravnateljice Dječjeg vrtića Rijeka Davorke Guštin ovaj susret prilika je za razmjenu iskustava. „Tijekom narednih nekoliko dana predstavnici predškolskih ustanova naših partnera u projektu imat će prilike vidjeti neke primjere dobre prakse u našim vrtićima te upoznati naš Nacionalni kurikulum za rani i predškolski odgoj i obrazovanje. Također imat će prilike posjetiti i prirodne, kulturne i povijesne znamenitosti našeg kraja i zaista smo sretni što su ovdje i što možemo učiti jedni od drugih“, rekla je ravnateljica Guštin.

U programu su sudjelovala i djeca iz dječjeg vrtića Potok koja su predstavila svoje modne kreacije od recikliranih materijala nastale u suradnju sa Školom za primijenjenu umjetnost Rijeka upravo u sklopu ovog projekta.

Projekt „Zeleni odgojitelji za zelenu djecu“ jedan je od trenutno aktualnih međunarodnih Erasmus+ projekata Dječjeg vrtića Rijeka. Njegovo je trajanje predviđeno od pedagoške 2021./2022. do 2023./2024. godine. Agencija za mobilnost i programe EU za provedbu je i upravljanje navedenim projektom Dječjem vrtiću Rijeka dodijelila 23.379,00 eura bespovratnih sredstava, dok je ukupna vrijednost projekta 176.465,00 eura.