Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sa suradnicima održao je prijem za predsjednika Hrvatskog građanskog društva Kotor Mirka Vičevića.

Hrvatsko građansko društvo iz Kotora, osnovano 2001. godine, je najbrojnija udruga sa hrvatskim predznakom u Crnoj Gori, koja djeluje sa svrhom očuvanja i promoviranja kulturne baštine Hrvata u Crnoj Gori kao autohtonog naroda. Djelovanje Društva je prepoznato kao izuzetno na relaciji povezivanja Crne Gore i Republike Hrvatske, ali i kao most među narodima. Već više od dvadeset godina izdaje Hrvatski glasnik, glasilo Hrvata Crne Gore, jedini časopis na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori. Rad društva i mogućnosti ponovne suradnje s Gradom Rijekom na susretu s gradonačelnikom Rijeke Filipovićem predstavio je Vičević, proslavljeni vaterpolist i trenutni izbornik slovenske vaterpolo reprezentacije, koji se na čelu Hrvatskog građanskog društva iz Kotora nalazi od 2023. godine.

Prijem za predsjednika Hrvatskog građanskog društva Kotor Mirka Vičevića

Prijem za predsjednika Hrvatskog građanskog društva Kotor Mirka Vičevića

„Ovaj susret ne predstavlja samo simbol suradnje, već i prijateljstvo koje nas veže kroz godine zajedničkog rada i promicanja kulture, a vaša predanost i angažman na povezivanju Crne Gore i Republike Hrvatske doista predstavljaju primjer uspješne suradnje“, kazao je gradonačelnik Filipović, uz kojeg je na prijemu nazočila i pročelnica Upravnog odjela za poslove Gradonačelnika, Gradskog vijeća i mjesnu samoupravu Lelas Turak.

Na prijemu je posebno istaknut projekt Hrvatskog građanskog društva “Bokeljska priča”, koji je prije sedamnaest godina oduševio Riječane svojom autentičnošću i bogatstvom kulturne baštine. Također, već je tradicionalno sudjelovanje riječke bratovštine Bokeljske mornarice na obilježavanju dana grada Rijeke – Dana Sv. Vida, koje ne predstavlja samo običaj, već i priliku za zajedničko slavlje kulturnog nasljeđa. Riječanima se tako Bokeljska mornarica predstavlja kolom sv. Tripuna, koje traje 12 minuta i sastoji se od 12 figura koje simboliziraju sve kroz što pomorci prolaze kroz svoj život. Kolo predstavlja i Bokeljske Hrvate koji su se u Rijeku i Primorje najviše doseljavali u drugoj polovici prošlog stoljeća.

„Sudjelovanje Bokeljske mornarice na obilježavanju Dana grada Rijeke ne predstavlja samo običaj, već i priliku da zajedno slavimo naše kulturno nasljeđe. To je trenutak u kojem se spajaju različite kulture i tradicije, ističući upravo one vrijednosti po kojima je Rijeka poznata – otvorenost, multikulturalnost i različitost“, kazao je gradonačelnik Filpović, izražavajući uvjerenje kako će se dosadašnja suradnja nastaviti i u budućnosti.

Predsjednik HGD Vičević ovom je prilikom gradonačelniku Filipoviću uručio zahvalnicu Gradu Rijeci za doprinos realiziranim aktivnostima Društva.

Predstavnici riječke Bokeljske mornarice, kao i Hrvatskog građanskog društva iz Kotora jučer su u Zagrebu, u Hrvatskoj matici iseljenika, prisustvovali otvaranju izložbe fotografija „Koracima predaka, taktom kola sv. Tripuna i glasom Malog admirala“. Nastavak je ovo međunarodnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, pokrenut kako bi se javnost u Hrvatskoj i Crnoj Gori bolje upoznala sa svim ljepotama Boke i kulturnim sadržajima svih generacija.