Župan Zlatko Komadina i pročelnik UO za opće poslove Grada Rijeke Marijan Vundać sa suradnicima održali su prijem za pripadnike USPDR „Ajkula“, povodom 33. obljetnice osnutka „Ajkula“. Prijem je bio prilika za prisjećanje na osnutke ove postrojbe, razgovor o radu i planovima Udruge te najavu aktivnosti obilježavanja 33. godišnjice.

Župan Komadina zahvalio im se na iznimnom doprinosu u obrani Domovine te spomenuo impresivan ratni put „Ajkula“ te njihovu prisutnost praktični na svim ratištima u Hrvatskoj. Prisjetio se i legendarnog zapovjednika Marina Jakominića kojeg je i osobno poznavao.

Pročelnik Vundać osvrnuo se i na velik doprinos „Ajkula“ i specijalnih interventnih postrojbi u mirnodopsko vrijeme te njihove brojne akcije pomoći zajednici, uključujući i deaktiviranje mina iz kvarnerskog podmorja.

Predsjednik USPDR „Ajkula“ Perica Prpić najavio je u ponedjeljak, 8. travnja otvorenje izložbe na Korzu koja dokumentira samo dio brojnih aktivnosti njihove Udruge u raznim oblicima pomoći zajednici te spomenuo i podizanje spomenika „Velebitski junaci“ u Lučko-senjskoj županiji koje je postalo jedno od važnih mjesta spomen obilježavanja Domovinskog rata. Dodao je da je kroz postrojbu prošlo više od 600 pripadnika.

Specijalna jedinica policije – Rijeka -„Ajkula“, osnovana je krajem mjeseca ožujka 1991. godine, a prvo postrojavanje održano je 8. travnja 1991. godine, dan koji se uzima za službeni datum osnivanja SJP Rijeka. Prva je organizirana postrojba s područja Primorsko-goranske županije koja se uključila u Domovinski rat i to pod zapovjedništvom legendarnog zapovjednika Marina Jakominića koji je poginuo je 29. kolovoza 1992. godine. Kao jedna od najelitnijih postrojbi hrvatske policije koja je u vrijeme Domovinskog rata dala izniman doprinos u stvaranju slobodne domovine Hrvatske, tako i danas, SJP Rijeka doprinosi stvaranju opće sigurnosti građana.

Prijemu su prisustvovali i Zlatko Mihelec, savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva, Jasna Grgurić Malović, savjetnica u UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke te ispred USPDR Ajkula dopredsjednik Boško Čupić, tajnik Ivan Sarađen te članovi Željko Petrcol i Srećko Salopek.