U organizaciji Šahovskog kluba Draga u Rijeci se od 3. do 9. ožujka održava 24. Međunarodni ženski šahovski turnir „Cvijet Mediterana 2024.“

Ovaj šahovski turnir svake se godine održava u tjednu u kojem se obilježava Međunarodni Dan žena čime se želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.

U Salonu Grada Rijeke sudionice turnira pozdravili su gradonačelnik Marko Filipović, zamjenik župana Petar Mamula te predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga Ivan Mandekić.

Prijemu su prisustvovali i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade Grada Rijeke Iva Erceg, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić i tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić.

Gradonačelnik Filipović čestitao je natjecateljicama Međunarodni Dan žena istaknuvši kako u sportu i u životu žene moraju biti ravnopravne. „Naš je zadatak da se nastavimo boriti za ravnopravnost žena u društvu i to je poruka koju želimo odaslati iz Rijeke“, rekao je gradonačelnik te dodao kako Cvijet Mediterana ima u Rijeci dugu tradiciju. Filipović je čestitao organizatorima na velikom trudu i entuzijazmu koji ulažu u organizaciju turnira.

Čestitke natjecateljicama uputio je i zamjenik župana Petar Mamula. „Svaki dan je Dan žena, samo danas dijelimo cvijeće. Važan je to dan koji treba primjereno obilježiti svake godine“, rekao je Mamula.

Predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i Šahovskog kluba Draga Ivan Mandekić Ivan Mandekić zahvalio je Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na dugogodišnjoj podršci turniru za kojeg je rekao kako je izuzetno važan za razvoj mladih igračica. „Ove godine na turniru imamo puno mladih igračica i čak dvije trinaestogodišnje natjecateljice, koje su pokazale da ravnopravno mogu igrati sa svojim starijim kolegicama i to je jedna od važnijih karakteristika ovog turnira, da mlade igračice mogu rasti i napredovati“, istaknuo je Mandekić.

Na ovogodišnjem Cvijetu Mediterana sudjeluje deset šahistica iz Hrvatske, Slovenije, Francuske i Ukrajine. Nakon prijema je na velikoj šahovskoj ploči postavljenoj ispred Salona Grada Rijeke odigrana i partija šaha, a prve su poteze simbolično odigrali gradonačelnik Filipović i zamjenik župana Mamula.

Tijekom godina održavanja Cvijet Mediterana je ugostio preko 50 velemajstorica, 40 međunarodnih majstorica i 30 Fide majstorice iz preko 30 zemalja, što potvrđuje snagu i važnost ovog turnira u svijetu šaha, ali isto tako igra i veliku ulogu u promociji Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatske.

Šahovski turnir “Cvijet Mediterana Rijeka 2024.” organizira Šahovski klub Draga iz Rijeke, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Hrvatskog šahovskog saveza.