Predstavnici Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije održali su prijam za vatrogasce u povodu 160 godina vatrogastva u Rijeci i Dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Predstavnike vatrogasaca Rijeke i županije primili su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Grada Rijeke Karla Mušković, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina te Goran Petrc, pročelnik Ureda županije.

Na prijemu su bili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance sa suradnicima Darijem Gaušom i Sanjinom Blaževićem, zapovjednik i predsjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac i Slavko Gauš, predsjednik Gradske vatrogasne zajednice Rijeka Damir Mlinac, kao i zapovjednik Javne vatrogasne postaje Krk Goran Grubišić, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Opatija te zapovjednik Javne vatrogasne postaje Delnice Igor Ravnić.

Prijam u povodu Dana sv. Florijana

Zajednički prijam Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

Gradonačelnik Filipović: Vatrogasci, skidam vam kapu na poslu koji radite

Čestitavši Dan sv. Florijana, kao i 160 godina vatrogastva u Rijeci, gradonačelnik Rijeke Filipović naglasio je iznimni ponos što Javna vatrogasna postrojba u Rijeci, kao najstarija vatrogasna postroja u Hrvatskoj, obilježava ovu značajnu obljetnicu.
„Dan sv. Florijana je još jedna prilika u kojoj možemo apostrofirati kako vatrogastvo nije posao, nego životni poziv, što vatrogasci u Rijeci dokazuju ne samo kroz Javnu vatrogasnu postrojbu, nego i kroz djelovanje u dva dobrovoljna vatrogasna društva. Osim aktivnosti vezanih uz zaštitu požara, vatrogasci provode brojne aktivnosti vezane uz posljedice prirodnih nepogoda. Sjetimo se samo prošlogodišnje poplave koja je zadesila Rijeku, gdje su brzom intervencijom vatrogasaca spriječene i štete na objektima, vatrogasci su veliki obol dali i u otklanjanju posljedica potresa i pomoći stanovništvu nakon potresa u Petrinji, a nedavno zatvaranje dijela centra grada zbog premještanja mine iz riječke luke dobrim je dijelom izvedeno upravo zahvaljujući vatrogascima. Mogu samo reći hvala, i kao gradonačelnik skidam vam na svemu što radite poslu koji radite,“ kazao je gradonačelnik Filipović.

Podsjetio je kako se trenutno odvijaju pregovori sa sindikatom Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, koji će se nastaviti u svjetlu upravo donesenog pravilnika o radno-materijalnim pravima vatrogasaca na razini cijele Hrvatske.
„Nastojat ćemo na trgu tog pravilnika sa sindikatom vatrogasaca u Hrvatskoj postići dogovor na obostrano zadovoljstvo, što bi značilo i povećanje određenih materijalnih prava. Naravno, sve to moramo dogovarati uvažavajući činjenicu da nam se sprema porezna reforma, koja će nam na razini Grada Rijeke smanjiti prihode za 8 milijuna eura, što će se značajno odraziti na sve aktivnosti i programe koje provodimo“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Prijam u povodu Dana sv. Florijana

Gradonačelnik Filipović, župan Komadina i zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Šćulac

Župan Komadina: U vatrogasnim intervencijama dolaze do izražaja stalna obuka i visoki profesionalizam

Čestitke je uputio i župan Zlatko Komadina, naglasivši kako je vatrogastvo stožerna snaga sustava civilne zaštite, predstavljajući glavnu polugu zaštite i spašavanja. Podsjetio je kako županija prati rad vatrogasaca i iznad zakonske obveze.
„Jedini pratimo gradnju centra Šapjane, vježbališta za sve postrojbe civilne zašite, ne samo vatrogasne postrojbe, s tendencijom i željom da preraste u Nacionalni centar za spašavanje u katastrofama. Imamo uvjeravanja da će tako biti“, kazao je župan Komadina.

Nagovijestio je kako je u prijedlogu rebalansa županijskog proračuna za 2023. godinu osigurano 4 milijuna kuna za nabavku vatrogasnih vozila, od čega je milijuna kuna namijenjen Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke, a ostala tri milijuna kuna otočnim vatrogasnim postrojbama. Sredstva se osiguravaju na način da pola sredstava daje Županija, dok se druga osigurava u proračunima osnivača vatrogasnih postrojbi.

„Želim vam sreće i uspjeha u daljnjem radu i da sve prođe bez šteta i što manje intervencija. Učestale vremenske nepogode nam govore da će to biti tako, no siguran sam da će u takvim situacijama doći do izražaja stalna obuka i vježba te vaš visoki profesionalizam“, kazao je župan Komadina, dodajući kako smatra da na području Primorsko-goranke županije djeluju najbolje organizirane vatrogasne zajednice i vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj.

Prijam u povodu Dana sv. Florijana

Gradonačelnik Filipović i zapovjednik JVP Grada Rijeke Hinko Mance

Većinu rada vatrogastva više ne čine požari, već tehničke intervencije

Na čestitkama su zahvalili zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance i zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac.

„Javna vatrogasna postrojba u Rijeci najstarija je profesionalna vatrogasna postrojba u Hrvatskoj, koja je nastala zbog velikih požara koji su se u to doba događali. Ondašnje vlasti su prepoznale da treba formirati službu koja će dati kvalitetan odgovor na problem i zaštiti građane i njihovu imovinu, kao i sve gospodarske subjekte. U proteklih 160 godina vatrogastvo se stalno razvijalo, kako na području grada Rijeke, tako i šire. Dok su nekad vatrogasci prvenstveno bili zaduženi za gašenje požara, danas smo sve više stručnjaci za razne vidove intervencija. Imamo sve više tehničkih intervencija i spašavanja, a posebice intervencija nakon ekstremnih vremenskih pojava, kojih je u posljednje vrijeme sve više“, kazao je zapovjednik Mance, kao primjer navodeći da se od 1800 intervencija JVP u 2022. godini oko 600 odnosilo na požare, oko 800 na tehničke intervencije, a oko 400 na ostale popratne aktivnosti.

Zahvalio se na podršci Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, što prepoznaju potrebe postrojbe i podupiru obučni centar u Šapjanama, koji predstavlja kvalitetnu podlogu za daljnji razvoj vatrogastva i odgovaranja na sve buduće izazove vatrogastva.

„Klimatske promjene koje se pokazuju, a to je jednim dijelom suša, a drugim dijelom poplava, bit će sve intenzivnije, a Šapjane, kao vatrogasni centar za obuku, kojeg gradimo posljednjih 12 godina, mjesto je gdje vršimo obuku, ali i omogućujemo smještaj opreme za vatrogasne postrojbe i postrojbe civilne zaštite i bez takvog centra nećemo se moći dalje razvijati. Tamo vršimo obuku naših zapovjednika, kako bi se u realnom vremenu mogli suočavati sa svime što vatrogasce čeka u budućnosti“, kazao je zapovjednik Šćulac, naglasivši kako se vatrogastvo u našoj regiji primjer ostalima u Hrvatskoj.