Povodom Dana darivatelja krvi u Gradu Rijeci održan je prijam za višestruke darivatelje krvi.

Sa željom da se darivateljima krvi na njihov dan, koji se obilježava 25. listopada, zahvale na humanosti i plemenitosti, te pritom podsjete javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života, darivatelje su primili gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Marko Filipović te Dunja Kuhar iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb.

Višestrukim darivateljima krvi zahvalilo gradonačelnik Obersnel

Višestrukim darivateljima krvi zahvalilo gradonačelnik Obersnel

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se svim darivateljima na njihovom humanom činu, kojim spašavaju njima nepoznate živote.
„Drago mi je da nastavljamo tradiciju godišnjih susreta, jer je ovo prilika ne samo da se zahvalimo svima vama, koji ste mnogo puta darivali krv, već i svima onima koji nesebično daruju dio sebe, bez obzira na broj darivanja krvi. Ovim činom ujedno želimo još više u javnosti istaknuti važnost darivanja krvi, a time i pozvati sve koje to medicinski razlozi ne sprečavaju, da se pridruže velikoj humanitarnoj obitelji“, kazao je gradonačelnik Obersnel, koji je i sam darivatelj krvi.

Uz višestruke dobrovoljne darivatelje krvi primanju su prisustvovali i dr. sc. Petra Šuljić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka te Kim Anić, predsjednica Gradskog društva Crvenog Križa Rijeka. U ime Crvenog križa, Anić se zahvalila Gradu Rijeci na potpori darivalaštvu krvi, kojeg nije zaustavila niti epidemija koronavirusa i odvija se uz poštivanje epidemioloških mjera.
„S ponosom možemo reći da se s poštovanim darivateljima krvi, te uz dobru suradnju s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka uspijevaju zadovoljiti potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima pa i u ovim posebno zahtjevnim okolnostima epidemije koronavirusom“, ističu u Odsjeku darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.

Posebna zahvala Sonji Maksan Trbović i Zdravku Rubeši

Posebna zahvala Sonji Maksan Trbović i Zdravku Rubeši

Na plemenitoj gesti darivanja krvi višestrukim darivateljima krvi gradonačelnik se zahvalio uručivanjem prigodnog poklona, foto-monografije „Rijeka – luka različitosti“ te medaljona EPK, ovisno o broju darivanja koji se kreće od 35 do čak 175 puta.

Priznanje za 175 puta darovanu krv dobio je Zdravko Rubeša, a u skladu s posebnim isticanjem žena-darivateljica krvi Sonja Maksan Trbović dobila priznanje za 95 puta darovanu krv.

Priznanje za 125 puta darovanu krv dobili su Ivan Pribanić, Gani Kinoli, Bruno Calderara i Ivo Burić. Sto puta krv su darovali Dražen Kovač, Renato Bratić, Edo Bradičić, Svjetlan Begonja i Boris Acinger.

Posebna zahvala upućena je darivateljicama: Adriana Višak dobila je priznanje za 55 puta darovanu krv, a Kristina Pilko i Božena Delić za 35 puta darovanu krv.

Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju.