Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušan priredili su u Salonu Grada Rijeke prijam za umirovljene djelatnike osnovnih škola Grada Rijeke i Dječjeg vrtića Rijeka, u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja.

Na prijam su pozvani djelatnici škola i vrtića koji su u mirovinu otišli u školskoj godini 2016./2017. Umirovljenim prosvjetnim djelatnicima uručene su zahvalnice i knjige “Đir po Korzu”.

U sklopu prijma održana je i kratak prigodni program u kojem su učenici OŠ Brajda: Lucijan Mofardin, Rafaela Sparožić, Ana Šubat i Alek Blečić izveli recital „ Naša bura“ , prema stihovima učenika iz raznih zbornika „Čakavčići pul Ronjgi“, dok je Dino Đerić Baričević, učenik II. razreda Srednje glazbene škole,na harmonici izveo skladbu, Wiseur: Musette stil.

UNESCO je 1994. godine proglasio 5. listopada Svjetskim danom učitelja, u spomen na isti datum 1966. godine, kada je u Parizu potpisana Preporuka o statusu učitelja. Od tada se ovaj dan obilježava u više od sto zemalja. Želja i namjera je da obrazovanje odnosno učitelji i odgojitelji, dobiju društvenu važnosti koju i zaslužuju.

Zahvaljujući se na trudu, znanju i strpljenju koji su sve ove godine nesebično davali kako bi naša djeca usvojila potrebna znanja i vještine, stekli vrijedna iskustva te izgradili zdrave temelje za sigurnu i sretnu budućnost i postali sretni ljudi, gradonačelnik Obersnel je naglasio:

Obavljali ste jedan od najodgovornijih i najzahtjevnijih poslova. Uslovi u kojima ste radili često nisu bili idealni, a znamo da vaš rad nije dovoljno vrednovan, no unatoč tome, ulagali ste maksimalne napore u obrazovanje i odgoj svakog učenika”

U današnje vrijeme nije jednostavno odgajati i poučavati djecu, dodao je gradonačelnik. Svijet se mijenja, stižu neke nove generacije, vi najbolje možete posvjedočiti tome. Vi ste ti, koji uz roditelje, direktno utječete na izgradnju moralnih vrijednosti i kompetencija od kojih zavisi njihova budućnost. Vaš je angažman često nadilazio ono što se od vašeg radnog mjesta očekivalo. Vjerujem da vam je drago kad sretnete vaše bivše učenike koji vam se jave i lijepim riječima pričaju o tom svom dijelu života kao što vjerujem da su vam brojni naraštaji mladih koji izlaze iz vaših učionica i postižu vrijedne rezultate u daljnjem školovanju najveće priznanje za taj vaš rad.

Riječi zahvale uputila je i pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj, dok se u ime svih učitelja i odgajatelja na prijmu zahvalila umirovljena djelatnica OŠ Pehlin, Jasminka Jardas.

Skip to content