Predstavnici gradova prijatelja Estea iz Italije, Novog Sada iz Srbije te Pečuha iz Mađarske gostuju u Rijeci na svečanostima u povodu Dana grada Rijeke i Dana sv. Vida.

U Salonu Grada Rijeke održano je primanje za delegacije gradova prijatelja kojih su primili zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak i voditeljica Kabineta gradonačelnika Doris Šajn.

Este su predstavljali Walter i Pamela Pieressa iz gradskog Odbora za međunarodnu suradnju, izaslanstvo Novog Sada činili su šef Kabineta gradonačelnika Stanko Ljubičić njegova zamjenica Maja Čeremidžić Šainović, dok su iz Pečuha su stigli zamjenik gradonačelnika István Decsi te gradski vijećnik Péter Csizmadia. Prijemu su nazočili i konzul Generalnog konzulata Republike Srbije u Rijeci Vladimir Marjanović i prevoditeljica na mađarski jezik Aniko Smiljanić.

Zamjenik gradonačelnika Ivaniš pozdravio je goste, koji su uz gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića prisustvovali jučerašnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Rijeke, navevši kako Rijeka u užurbanom tempu dočekuje 2020. godinu te službeno otvaranje projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture na koje je pozvao prisutne.

Pročelnica Ureda Grada Verena Lelas Turak navela je kako čak 13% riječkog stanovništva čine nacionalne manjine, među kojima i brojni Talijani, Srbi i Mađari koji djeluju unutar 20-tak manjinskih kulturno-umjetničkih udruga i na taj način doprinose njegovanju svojih tradicija, ali i multikulturalnosti Rijeke.

Primljeni predstavnici gradova prijatelja Estea, Novog Sada i Pečuha

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Stanko Ljubičić uručio je prigodni poklon Gradu Rijeci

Predstavnici Estea, Novog Sada i Pečuha čestitali su Rijeci na osvojenoj tituli Europske prijestolnice kulture, najavivši dolazak gradskih predstavništava i iduće godine te poželjeli uspješnu organizaciju projekta. Uzevši u obzir kako je Pečuh bio Europska prijestolnica kulture 2010. godine, a Novi Sad će to biti 2021. kao prva kulturna prijestolnica čija država nije članica Europske unije, predstavnici ovih gradova poželjeli su nastavak suradnje s Rijekom u intenzivnijem obliku, posebno u kulturnom te prometnom smislu.

O riječkim prijateljskim gradovima

Rijeka s Esteom, gradom na sjeveroistoku Italije, njeguje dugogodišnju suradnju, koja je započela još 1991. godine, posredstvom Zajednice Talijana Rijeka. Suradnja je vrlo intenzivna, a odvija se u području kulture, sporta, odgoja i obrazovanja.

Pečuh, grad naglašene multikulturalnosti, s velikom koncentracijom nacionalnih manjina među kojima ima i velik broj Hrvata, nalazi se u blizini granice s Hrvatskom te broji oko 160.000 stanovnika. Pečuh je najveće sveučilišno središte u Mađarskoj s više od 34.000 studenata te važno prometno čvorište u ovom dijelu Europe. Kao bivša Europska prijestolnica kulture, Pečuh je podržao riječku kandidaturu u biračkom procesu, a Inicijativa o uspostavi prijateljske suradnje dvaju gradova Rijeke i Pečuha potpisana je 2016. godine.

Grad Novi Sad je sveučilišni, kulturni i gospodarski centar Vojvodine, s kojim je Rijeka oduvijek njegovala kulturne i gospodarske veze, a status prijateljskih gradova formaliziran je potpisivanjem Inicijative o uspostavi prijateljske suradnje između dvaju gradova. Kulturne institucije obaju gradova imaju dugi staž u uspješnoj suradnji, a gospodarsku suradnju pored Gradske uprave Rijeke potiču i HGK-Županijska komora Rijeka te Obrtnička komora Rijeka.

Skip to content