Organizacijski odbor UNIMA Rijeka 2004. upoznao je novinare s aktivnostima na pripremi za 19. svjetski kongres lutkara i prateći međunarodni lutkarski festival što će se u lipnju 2004. održati u Opatiji i Rijeci.

Članovi Organizacijskog odbora UNIMENa konferenciji za novinare koja je održana u zgradi Poglavarstva Grada Rijeke Organizacijski odbor UNIMA Rijeka 2004. upoznao je novinare s aktivnostima na pripremi za 19. svjetski kongres lutkara i prateći međunarodni lutkarski festival što će se u lipnju 2004. održati u Opatiji i Rijeci.

Prema riječima predsjednice Organizacijskog odbora UNIMA Rijeka 2004. prof. Maje Franković, članice Poglavarstva zadužene za kulturu, pripreme za Kongres su gotovo dovršene, preko 85% posla je dogotovljeno, a još se uvijek radi na zatvaranju financijske konstrukcije. Predviđa se da će Kongres stajati oko milijun kuna, a festival oko 1, 5 milijuna kuna. Kongres i festival će financijski pokriti Grad rijeka, očekuje se sufinanciranje sponzora i donatora te Ministarstva kulture. Projekt UNIMA 2004. upravo je prijavljen na natječaj Ministarstva kulture, a obavljeni su prethodni razgovori na kojim a je Ministarstvo upoznato s pripremnim radovima na organizaciji Kongresa.

UNIMU, nevladinu organizaciju koja okuplja ljude iz cijelog svijeta koji doprinose razvoju lutkarske umjetnosti, predstavila je tajnica Hrvatskog centra UNIMA, Livija Kroflin pojasnivši ulogu Hrvatskog centra UNIME u organizaciji Kongresa. Radni dio Kongresa će se održati u Opatiji od 7. do 11. lipnja 2004, a Festival u Rijeci. Za vrijeme trajanja Kongresa sastat će se brojne komisije Unime, a cjelokupni je program osmišljen tako da učesnici Kongresa budu u mogućnosti pogledati predstave koje će biti prikazivane u Rijeci u poslijepodnevnim i večernjim terminima. Kotizacija za Kongres iznosi 200 EUR a u tu su cijenu uključene i ulaznice i prijevozi na predstave. Svim članicama UNIME i članovima vijeća dostavljene su prijavnice za kongres i festival, te tiskane obavijesti o Rijeci i Kongresu na četiri jezika. Otvorena je i web stranica preko koje se također može prijaviti na Kongres ili Festival.

Srećko ŠestanRavnatelj Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Srećko Šestan je rekao da je do sada prijavljeno preko 180 predstava od kojih je u uži izbor ušlo 22 zemlje i 36 predstava, da se očekuje između 300 i 350 učesnika na Kongresu a najavio je će za vrijeme UNIME 2004 cijela Rijeka biti u znaku lutkarstva pa će se predstave osim u Gradskom kazalištu lutaka i Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, održavati i na trgovima i ulicama. Festival će pratiti i prigodna izložba o hrvatskom lutkarstvu, a posebne će akcije biti usmjerene prema školama kako bi se djeca što više upoznala s događanjima u gradu.

Od članice upravnog odbora hrvatske UNIME i festivalske komisije, Kosovke Kužat Spaić čulo se da je komisija vršila odabir po kvaliteti prijavljenih predstava a ne po cijeni njihova koštanja, spomenuvši pritom čuveni Vijetnamski teatar u vodi, koji košta izuzetno puno ali izvodi izvanrednu predstavu, za koju očekuje da će je zbog podjele troškova organizacije najvjerojatnije vidjeti i zagrebačka te šibenska publika. najveći dio predstava je za djecu predškolskog i školskog uzrasta, dio predstava je za izvedbu na trgovima i ulicama, a šest je predstava namijenjeno odraslima.

Rijeci je pripala čast da organizira prvi kongres UNIME koji se održava u tranzicijskim zemljama pa Organizacijski odbor smatra da se treba učiniti sve da to bude i najbolje organizirani Festival do sada.