Institut za javne financije uputio priznanje i čestitku gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu za transparentnost gradskog proračuna.

Priznanje instituta za financijeInstitut za javne financije predstavio je 1. srpnja 2020. godine rezultate najnovijeg istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina.
Istraživanjem je obuhvaćeno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Istraživanjem se željelo utvrditi količinu i pravovremenost objavljenih dokumenata, te kvalitetu službenih internetskih stranica lokalnih jedinica u razdoblju od studenog 2019. do travnja 2020. godine, a to su: godišnje izvršenje proračuna za 2018. godinu; polugodišnje izvršenje proračuna za 2019. godinu; prijedlog proračuna za 2020. godinu; izglasani proračun za 2020. godinu i proračun za građane za 2020. godinu.

Promatrala se dostupnost pet proračunskih dokumenata, a razina otvorenosti mogla se kretati od 0 do 5. Grad Rijeka osvojio je maksimalan broj bodova te osvojio priznanje za transparentnost gradskog proračuna.
Institut za javne financije je javni znanstveni institut, usmjeren na ekonomska, pravna i institucionalna pitanja javnih financija i javnog sektora. U promicanju boljeg i jasnijeg razumijevanja ekonomike javnog sektora, odnosno javnih financija, transparentnosti javnog sektora, odgovornosti vlasti i participacije građana, Institut – pored osnovne znanstvene djelatnosti – redovito objavljuje stručne, nezavisne, popularno pisane analize, stavove i prijedloge kojima ukazuje na neophodne preduvjete za vođenje argumentiranih rasprava pri donošenju ključnih odluka.

Detaljna analiza i metodologija istraživanja objavljena je u newsletteru „Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2019. – travanj 2020.”, a rezultati su dostupni i putem interaktivne karte koja se nalazi na web stranici: www.ijf.hr/transparentnost.