Na prosinačkoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke usvojen je Program javnih potreba u kulturi za 2020. godinu kojim će se sufinancirati programi kulturno-umjetničkih udruga, ustanova kojima Grad Rijeka nije osnivač i pojedinaca s 3.489.050 kuna.

Nakon provedenog javnog natječaja, financiranje prijavljenih programa u kulturi predlagala su kulturna vijeća i stručna povjerenstva i to u područjima muzejske, glazbene, audiovizualne i književne djelatnosti, vizualne, dramske umjetnosti, plesa i pokreta, inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi, zaštite i očuvanja kulturnih dobara, kao i projektima kulture u zajednici (tradicijska kultura, kultura nacionalnih manjina, kulturni programi na području gradskih mjesnih odbora i sl.), programima za mlade i manifestacijama.

Smanjen broj korisnika – povećan prosječni iznos financiranja

U ovoj će se godini sufinancirati 136 nositelja kulturnih programa, čime se smanjio broj korisnika u odnosu na 2019. godinu, no i povećao prosječni iznos financiranja po korisniku, budući da je ukupan iznos sredstava za sufinanciranje ostao na razini protekle godine. Bez obzira na povećan obujam kulturnih aktivnosti koji će se u Rijeci odviti u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, financiranje javnih potreba u kulturi omogućit će nastavak kontinuiranog razvoja riječke nezavisne kulture prema dosadašnjem tijeku.

Povećanje sredstava za programe kulture u zajednici te programa za mlade

Uz vidljivo povećanje sredstava za programe kulture u zajednici te programa za mlade (do 30 godina starosti), izmijenjeni su određeni kriteriji prema kojima su pristigli prijedlozi ocjenjivani, pa su tako za projekte u kulturi u zajednici, te programe za mlade i manifestacije formirana stručna povjerenstva, s obzirom da je riječ o projektima različitih umjetničkih izričaja. Nadalje, definirani su odnosi prema kojima se mogu financirati programi javnih potreba u kulturi van javnog poziva, stoga taj iznos u stavci programa kulturne suradnje za 2020. godinu iznosi 163 tisuće kuna, od kojih se pojedinačnom nositelju može dodijeliti maksimalno 5 tisuća kuna.

Spomenička baština, izložbeni i filmski programi

Grad Rijeka u 2020. godini sufinancirat će restauratorske projekte liturgijskog namještaja u Katedrali sv. Vida te građe stalnog postava Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja s po 40 tisuća kuna. Također, sufinancirat će se deset kulturnih aktivnosti Hrvatskog društva likovnih umjetnika, brojni izložbeni programi i edukacijske radionice u vizualnoj umjetnosti, kao i snimanja filmova među kojima se po izdvojenim sredstvima ističu dokumentarci „Život, Atlantik Slobodana Velikića“ i „Riječki orao“, kao i animirani film „Supić Slavko upoznaje vuka“.

Potpora dugogodišnjim festivalima i manifestacijama

Uz potporu dugogodišnjim festivalima i manifestacijama kao što su Ri Rock, Goranovo proljeće, Međunarodni festival malih scena, Festival Jazz Time, Sajam knjiga Vrisak te programi nacionalnih manjina, Grad Rijeka pripomoći će i inovativne kulturno-umjetničke prakse kao što su radionice primjene interaktivne tehnologije u umjetnosti, program suvremene umjetnosti „Art Kamp Empeduja ‘More je život’” te projekte i festival lokalnih kreatora video-igara.