Održavanjem prve komponente „Mogu ako hoću 1“ (MAH-1)  u dva odjeljenja četvrtih razreda Osnovne škole Belvedere u Rijeci nastavljena je provedba preventivnog programa „Zajedno više možemo“ i u ovoj školskoj godini.

Policijski službenik Bojan Žagar iz I. policijske postaje Rijeka u petak, 3. studenog održao je interaktivno predavanje za 28 učenika 4a i 4b razreda, uz prisustvo njihovih učiteljica Luciane Kruljac -Legac i Kari Kružić.

U prvom dijelu predavanja policijski službenik upoznao je učenike s policijskim poslovima i različitim rodovima policije. U dijelu izlaganja o raznim vrstama ovisnosti (cigarete, alkohol, droge), učenici su vrlo aktivno sudjelovali  pokazavši pri tom da su vrlo dobro informirani o zabrani prodavanja alkohola i cigareta maloljetnicima. Također im je objašnjeno što učiniti  u slučaju pronalaska predmeta za konzumaciju droga (igle, šprice i sl.). Posebno je naglašeno da te predmete ni u kojem slučaju ne diraju već odmah izvijeste odraslu osobu ili policiju.

Najveće zanimanje izazvala je tema o policijskom postupanju i zakonskoj regulativi vezanoj za vandalizam i noćne izlaske, tj. do kada djeca njihove dobi smiju navečer biti vani.

Zajedno više možemo foto PU PG 2023Za vrijeme izlaganja učenici su vrlo aktivno surađivali s policijskim službenikom te mu odgovarali na postavljena pitanja, navodili neke primjere iz svog života, a i sami postavljali mnogobrojna pitanja.

U drugom dijelu predavanja učenici su kroz prezentaciju fotografija imali priliku virtualnog obilaska policijske postaje, s naglaskom na prostoriju operativnog dežurstva, prostorije za prepoznavanje i zadržavanje, urede kriminalističke policije i na kraju policijsko vozilo „marica“.

Komunikacija između učenika i policijskog službenika bila je vrlo dinamična i pokazala da ove teme učenicima nisu nepoznate te da jako dobro znaju koje posljedice mogu nastati ukoliko izaberu nepoželjna ponašanja.

Na kraju predavanja svaki učenik je dobio brošuru MAH 1, podsjetnik kako je pravi put izabrati ispravna ponašanja koja ne vode ka nekoj od ovisnosti ili drugim štetnim, pa i  kažnjivim posljedicama.

Prva komponenta preventivnog programa „Zajedno više možemo“, MAH-1, održana je istog dana i u Osnovnoj školi Vežica za 47 učenika 4a i 4b razreda.

Podsjećamo da se preventivni program “Zajedno više možemo” realizira se u partnerstvu Policijske uprave i Grada Rijeke od listopada 2010. godine za riječke osnovne škole i Centar za odgoj i obrazovanje, a usmjeren je na prevenciju zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i raznih oblika rizičnog ponašanja, a jedan od ciljeva programa je i približavanje policije i njenog rada učenicima.

(tekst i foto: PU primorsko-goranska)