RInovatoRI, program Grada Rijeke za stjecanje i razvoj poduzetničkih kompetencija mladih, nacionalni je pobjednik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. u kategoriji „Promicanje poduzetničkog duha“.

Europska nagrada za promicanje poduzetništva (European Enterprise Promotion Awards – EEPA) je priznanje koje Europska komisija svake godine dodjeljuje inicijativama i projektima s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva u šest kategorija: promicanje poduzetničkog duha, ulaganje u poduzetničke vještine, poboljšanje poslovnog okruženja, poticanje internacionalizacije poslovanja, podupiranje razvoja zelenih tržišta i učinkovitosti resursa te odgovorno i uključivo poduzetništvo.

Program RInovatoRI Grada Rijeke nacionalni pobjednik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. za promicanje poduzetničkog duha

Program RInovatoRI Grada Rijeke nacionalni pobjednik Europske nagrade za promicanje poduzetništva 2019. za promicanje poduzetničkog duha

Pored RInovatoRa, ovo vrijedno priznanje osvojio je još jedan nacionalni kandidat – Grad Crikvenica s projektom „Edukacijom do uspjeha“, u kategoriji ‘Ulaganje u poduzetničke vještine’. Pobjednici na europskoj razini po kategorijama su Haven Incubator CVBA-SO (Belgija),  IDEA Innovation & Entrepreneurship Centre (Cipar), Fomento de la Contratación Pública con Pymes (Španjolska), HealthTech Nordic (Švedska), TILOS (Grčka) i Start-Up Your Future (Njemačka), a glavnu nagradu za najbolju europsku poduzetničku inicijativu dobio je nizozemski Green PAC iLab.

Program RInovatoRI okuplja učenice i učenike viših razreda riječkih osnovnih škola s temeljnim ciljem razvoja poduzetničkih kompetencija i podizanja poduzetničke kulture kroz neposredni uvid u poslovnu praksu, usvajanje osnovnih poduzetničkih i marketinških znanja te osmišljavanje i razradu vlastitih poslovnih ideja. Program je iniciran i većim dijelom sufinanciran od strane Grada Rijeke –Odjela gradske uprave za poduzetništvo, a provodi se u suradnji s gradskom ustanovom Dom mladih u tri programska pravca: cjelogodišnji program, vikend škola i ljetna škola.

RInovatoRI logotipU školskoj godini 2018./2019. RInovatoRI su posjetili sajam InfoGamer na Zagrebačkom velesajmu, tvrtke 4Look Centar, JGL i Metis, bavili se 3D tehnologijom u vikend školi poduzetništva te osmišljavali ponudu web trgovine za nogometni klub Rijeka, kao i inovacije s područja gospodarenja otpadom u ljetnom dijelu programa. Druga generacija RInovatoRa s radom je započela u listopadu 2019. stavljajući i nadalje u fokus vrijedna terenska i praktična iskustva, a prvo u nizu bio je posjet Hrvatskoj radioteleviziji i zagrebačkom Muzeju iluzija.